Ekipa Anadolu Agency spremna za tursku naučnu misiju na Antarktik

0
14

Ekipa Anadolu Agency spremna za tursku naučnu misiju na Antarktik

Ekipa Anadolu Agency (AA) učestvovat će u trećoj turskoj naučnoj misiji na Antarktik, gdje će s terena izvještavati o eksperimentima naučnika, životu i flori i fauni na tom kontinentu.

Turska je prije četiri godine na Antarktiku otvorila prvi naučni centar koji vode naučnici s Tehničkog univerziteta u Istanbulu, a otvaranjem naučne baze ova zemlja želi ući u sam vrh međunarodne naučne zajednice u istraživanjima od značaja za budućnost planete.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ureda turskog predsjednika i pod ingerencijama Ministarstva industrije i tehnologije, a naučni tim je završio potrebne pripreme pred put.

Međunarodnim antarktičkim sporazumom iz 1959. godine tim kontinentom upravljaju dvije organizacije, i to Naučno vijeće za arktička istraživanja (SCAR) i Vijeće menadžera nacionalnih antarktičkih programa (COMNAP).

Turska je potpisnica Arktičkog sporazuma, ali bez vlastite naučne baze imala je samo status posmatrača na kontinentu koji je predmet brojnih naučnih istraživanja. Otvaranjem naučne baze Turska će dobiti status savjetodavne zemlje i postati dio mehanizma koji odlučuje o Antarktiku.

Na otoku Horseshoe bit će osnovan turski naučni kamp, a Direkcija za meteorologiju Turske na kontinentu će formirati dvije automatske stanice za meteorološka promatranja.

Ove godine u misiji će učestvovati 25 članova, među kojima je 17 državljana Turske i osam državljana drugih zemalja, a tim će tokom 30 dana provesti niz naučnih istraživanja.

Član ekipe je i svjetska rekorderka u ronjenju Sahika Ercumen, koja će zaroniti u ledene vode Antarktika.

Tročlanu ekipu Anadolu Agency čine novinarka Dilara Zengin, fotoreporterka Ozge Elif Kizil i kamerman Servet Ulku, koji su obavili intenzivne pripreme pred put.

Zengin je kazala kako je planirano da ekipa, osim o istraživanjima naučnika, izvijesti i o zaronu Ercumen u ledene vode Antarktika.

 “AA će prvi put izvijestiti o životu i flori na kontinentu, naučnim aktivnostima i drugim aktivnostima tokom misije. Nastojat ćemo prenijeti i informacije o glečerima, pingvinima i fokama“, rekla je Zengin.

Smatra kako je misija značajan korak na putu Turske da postane savjetodavna zemlja.

Šefica naučne misije na Antarktik Burcu Ozsoy kazala je kako je ekipa uzbuđena i spremna za put. Istakla je kako će raditi na 13 projekata, od kojih je devet državnih i četiri međunarodna.

Podsjećajući na Međunarodni antarktički sporazum iz 1959, Ozsoy se osvrnula i na klimatske promjene u svijetu.

”U vrijeme industrijalizacije, povećane potrošnje i upotrebe plastike, klimatske promjene se dešavaju u cijelom svijetu, a ne samo u Turskoj. Antarktik je poput frižidera svijeta, tamo možemo prikupiti podatke o prošlosti koja seže i do milion godina unazad. Ovi podaci koji pripadaju prošlosti, pomažu u otkrivanju sadašnjosti. To je prirodna laboratorija u kojoj možemo vršiti naučna istraživanja o tome šta nas čeka u budućnosti“, rekla je Ozsoy.

Izvor: trt.net.tr


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Ekipa Anadolu Agency spremna za tursku naučnu misiju na Antarktik


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.