EK predlaže otvaranje pregovora sa Srbijom

0
4

Evropska komisija preporučila je u ponedjeljak na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Također, usvojen je i prijedlog da države članice otvore dijalog sa Kosovom o stabilizaciji i pridruživanju.

„Preporuke za otvaranje pregovora o članstvu u EU sa Srbijom i otvaranje pregovora o SAA [Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju] sa Kosovom označavaju odlučni otklon od prošlosti i zajednički korak ka evropskoj budućnosti. Željela bih da odam počast liderima Srbije i Kosova zbog njihove hrabrosti i vizije. Počašćena sam što sam mogla doprinijeti ovom procesu“, kazala je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Ministrica za eurointegracije Kosova Vlora Citaku napisala je na Twitteru da je odluka o Kosovu “prvi korak na dugom, ali lijepom putu”.

Šefovi diplomatija Evropske unije ponovno će se sastati u junu da razmotre preporuku EK-a o otvaranju pregovora sa Srbijom, javlja Tanjug.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule izjavio je da u međuvremenu EU očekuje početak primjene sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Dijalog Beograda i Prištine

U izvještaju EK-a se navodi da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključcima Vijeća iz decembra 2012. godine.

Komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažirala “aktivno i konstruktivno” i da je to obuhvatilo cijeli spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.

U izvještaju se navodi hronologija 10 rundi dijaloga Beograda i Prištine, kao i sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjaga, a naglašava se i uspješno provođenje sporazuma o integriranom upravljanju prelazima.

Kako se dodaje, Komisija će nastaviti pratiti napredak Srbije u ispunjavanju kriterija za članstvo i uslova koji su dio procesa stabilizacije i pridruživanja.

“Komisija se poziva na svoju preporuku iz oktobra 2012. godine da bi korake ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine trebalo razmatrati u kontekstu okvira za buduće pregovore o pridruživanju sa Srbijom. Komisija će nastaviti tokom pregovora pažljivo pratiti reforme i njihovu primjenu, pogotovo u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda, kao i reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i suzbijanja diskriminacije”, navodi se u izvještaju.

Ranije je javljeno da će ministri na početku dvodnevnog sastanka u jutarnjim satima saslušati izvještaj visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton o dogovoru o prijedlogusporazuma Beograda i Prištine, koji je postignut u petak, kao i o napretku Srbije u dostizanju evropskih standarda kroz unutrašnje reforme.

Uslovi koje je Vijeće propisalo u decembru zahtijevaju uspostavljanje “vidljivog i trajnog napretka” u odnosima Beograda i Prištine i nastavak unutrašnjih reformi.

“Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, Srbija će već ove godine početi pregovore”, rekao je ranije Tanjugu visoki diplomatski izvor jedne od članica EU-a.

On je naveo da Vijeće vidi dva moguća problema u provođenju sporazuma, od kojih je prvi otpor lidera Srba sa sjevera Kosova, koji su poručili da ne prihvataju briselski papir.

Bez ultimatuma o Srebrenici

“Moramo da vidimo da li će i kako Beograd ovo riješiti”, rekao je Tanjugov izvor.

Osim toga, istakao je on, u Briselu još čekaju da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić saopći da li podržava sporazum.

Prema njegovim riječima, neke zemlje članice, među kojima su Njemačka i Holandija, namjeravaju na sastanku Vijeća zatražiti da se srpski državni vrh jasno odredi prema ratnim zločinima iz devedesetih, a naročito prema genocidu u Srebrenici.

On je, međutim, istakao kako je ubijeđen da takav zahtjev, ukoliko bude prihvaćen od ostalih, neće biti postavljen u ultimativnoj formi, to jest kao novi uslov.

S druge strane, isti izvor je podsjetio da će pregovori, kada jednom počnu, biti dugi i teški, jer su uslovi koje Vijeće postavlja pred nove članice svaki put sve oštriji.

Ministri će odlučivati i o otpočinjanju pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, a očekuje se da će i ta odluka biti pozitivna.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je dobio uvjeravanja da će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU-om, ali i naglasio da datum nije bio primaran ni kada je Beograd odbijao prijedlog sporazuma ni kada ga je parafirao.

Dačić je za beogradski Blic izjavio da je pitao šeficu diplomatije EU-a da li će Srbija dobiti datum i da mu je Catherine Ashton rekla: “Datum se podrazumijeva.”

‘Nova era’

On je ocijenio da je nametnuto netačno poređenje između postizanja sporazuma i dobijanja datuma, ističući da Beograd nije prihvatio ponudu koja nije dovoljno dobra za održivost institucija i Srba na Kosovu.

Dačić je istakao da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova.

“Pregovori o Kosovu se nastavljaju. Iza nas je uspešnih nekoliko stvari: prvi put smo dobili garancije da neka buduća kosovska vojska ne može da kroči na sever Kosova, da policiju i pravosuđe čine Srbi i da srpska strana predlaže tri kandidata za regionalnog komandanta policije. Za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi. Prvi put je i međunarodna zajednica bila na našoj strani i ovo bi trebalo da otvori novu eru Srbije prema Zapadu”, rekao je Dačić.

(balkans.aljazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.