10. Oktobar 2013

111091Srbija – Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije sadrži pohvale reformskom kursu Vlade i preporuku Evropskom savjetu da do januara otvori pregovore o pridruživanju, saznaje Tanjug u Briselu.

“Ove godine nema neizvesnosti”, rekao je Tanjugu funkcioner EU, koji je insistirao na anonimnosti, i dodao da će Komisija izneti mišljenje da je Srbija ispunila uslove da Savjet u decembru potvrdi raniju odluku da pregovori o pridruživanju počnu što prije, a najkasnije u januaru 2014.

Komisija u detaljnom pregledu napretka u procesu evropskih integracija posebno pohvaljuje riješenost Vlade da sprovede planirane reforme, posebno u oblasti pravosuđa i suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije.

Tanjugov izvor, koji je blisko upoznat sa sadržajem izveštaja, čije je zvanično predstavljanje zakazano za sredu, kaže da Komisija takođe ocjenjuje da je Prvi sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom “istorijski” i hvali dosadašnje napore na njegovom sprovođenju.

U izveštaju se, istovremeno, konstatuje da će lokalni kosovski izbori u novembru biti ključan test održivosti procesa normalizacije.

Dokument EK sadrži, međutim, i niz kritika na račun spore primjene zacrtanih strategija, odnosno da se kasni implementacijom ključnih strateških dokumenata i akcionih planova u ovim oblastima, kao i da nezavisna nadzorna tijela još nisu u potpunosti funkcionalna.

Kasni i primjena Medijske strategije, konstatuje EK, uz ocjenu da su mediji u Srbiji i dalje podložni autocenzuri i uticaju političkih i ekonomskih centara moći. Izveštaj za ovu godinu sadrži i niz pohvala na račun razvoja regionalnih odnosa, što se posebno odnosi na tešnju saradnju sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a kao veoma pozitivna se ocenjuje junska posjjeta predsjednika Tomislava Nikolića Zagrebu.

Kada je riječ o pravima manjina, Komisija ocjenjuje da se ona uglavnom poštuju, uz preporuku da se ulože dodatni napori na poboljšanju položaja nekih od njih, a naročito Roma, dok se zabrana Parade ponosa u Beogradu vidi kao znak da je diskriminacija LBGT populacije i dalje široko rasprostranjena, a da vlasti ne čine dovoljno da to suzbiju. Komisija ocenjuje da je srpska privreda u teškoj situaciji zbog kašnjenja u strukturnim reformama i prevelike javne potrošnje i ohrabruje Vladu da tokom sljedeće godine uloži dodatne napore u tom pravcu.

U Briselu kažu da, za razliku od prethodnih godina kada je glavno pitanje uoči objavljivanja izveštaja bilo da li će Komisija u zaključku preporučiti da Srbija dobije status kandidata (2011) i datum početka pregovora (2012), ove godine mnogo značajnije ono što stoji u glavnom dijelu teksta. “Srbija je sada mnogo bliže EU, pa je sada pažljivije posmatramo i nešto strože ocenjujemo, ali je i dalje na dobrom putu”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

(tanjug.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles