Matura 499. generacije medresanata “Gazi Isa-bega”

0
93

Novi Pazar, Rožaje – Prigodnim programom u prepunoj sali Kulturnog centra u Novom Pazaru „Gazi Isa-beg“ medresa je večeras ispratila 499. generaciju maturanata i 12 generaciju maturantica.

Nakon uvodne riječi i selama voditelja Enesa Koraća i Sanele Karišik uslijedilo je predstavljanje maturanata i maturantica medrese, odjeljenja iz Novog Pazara i Rožaja.

Ovim povodom svečani program ilahija i kasida izveo je hor „Sandžak“ kojeg između ostalih čine i učenici i učenice medrese, te polaznici mekteba „Reuda“.

Dramska sekcija Medrese izvela je poučan dramski komad o životu u medresi.

Glavni muftija je uručio nagrade najboljim učenicima generacije. Nagrada Glavnog muftije ogleda se u stipendiji prve godine na Fakultetu za islamske studije.

Direktor Rešad ef. Plojović, također je uručio priznanja maturantima i maturanticama koji su ostvarili velike uspjehe u vannastavnim aktivnostima.

Napokon prisutnima su se obratili direktor Medrese Rešad ef. Plojović i glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić.

Pojašnjavajući šta u biti znači riječ medresa direktor Rešad ef. Plojović je kazao:

„Riječ medresa potiče od glagola derese, jedrusu i dersun. Pa od toga izvodi se medresa. Derrasetun znači odvajati kukolj od žita. A šta znači žito. Žito je ono što se koristi u ishrani i što je potrebno ljudima. Bez toga ljudi ne mogu funkcionisati. Od tog žita je i sjeme pomoću kojeg imamo mogućnost da ponovnim sijanjem dođemo do plodova.“

Efendija Plojović se potom osvrnuo na dvostruke aršine koje Gradska vlast preduzima kada su u pitanju ostale srednje škole i Medrese.

„Bili ste u prilici gledati kako ko obilježava završetak svog školovanja. Na koji način njihovi vršnjaci pokazuju zrelost. Neću komentarisati to. Ali ću reći nešto da biste znali. Za tu kvazizrelost koju su pokazali na trgu Isa-bega gdje je nastao Novi Pazar oni su dobili podršku lokalne vlasti. Oni su im kupili majice i ostale rekvizite koje su oni toga dana koristili.

Međutim, da biste vi danas bili ovdje i da bi ovi maturanti pokazali zrelost na ovaj način Medresa je morala platiti ovu salu. I mi smo je platili i nije nam žao. Jer sve što vrijedi mora da se plati. Da muslimani kroz povijest nisu bili spremni plaćati cijenu postojanja nebi one postojale 500 godina.“

Direktor je svoju poruku maturnatima bazirao na četiri osnova.

„Svijet stoji na četiri stuba: na učenosti mudroga, na pravdi moćnoga, na dovi pravednoga i na odvažnosti hrabroga. Zato je moja poruka večeras maturantima i maturanticama da budu mudri i učeni, da budu pravedni, da budu pobožni i da budu hrabri.“

Na kraju, dovu je proučio Bekir ef. Makić, predsjednik Udruženja uleme.

Akademija u Rožajama

Sutradan, 22.5.2011. godine u Rožajama, u prepunoj sali Doma Kulture priređen je program u čast mature 12. generacije maturantica “Gazi Isa-beg” medrese.

Svečanosti su prirustvovali predstavnici političkog, vjerskog, kulturnog i javnog života Bošnjaka u Rožajama.

Ilahije i kaside izvele su članice horske sekcije Medrese – odjeljenja u Rožajama.

Prisutnima su se obratili direktor Rešad ef. Plojović i glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.

Dovu je proučio upravnik Medrese – odjeljenja u Rožajama

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.