Egipatski zatvor Škorpija je gori od Guantanamo Bay-a

0
30

egipatUslovi u jednom od najozloglašenijih zatvora u Egiptu, ukoliko ne i najzloglasnijem, su se pogoršali prema iskazima porodica zatvorenika.

Zatvor Škorpion u Tori je maksimalno obezbjeđen objekt u kojem su smješteni politički zatvorenici, uključujući vođe Muslimanske braće i pokreta 6. april, a također i politički aktivisti poput Alaa Abdelfettaha. Škorpion se nalazi udaljen dva kilometra od ulaza u zvanični zatvor Tora. On je posljednji u seriji zatvora, iako se nalazi na samom kraju okružen je  zidom od sedam metara, oklopnim kapijama kao i kancelarijama službenika koje se se nalaze iza željeznih rešetki.

Sin vođe Muslimanske braće kaže da se njegov babo nalazi u podzemnoj ćeliji bez ventilacije. Njegovom babi je također uskraćen pristup lijekovima iako je ozbiljno bolestan, a također i papiru, knjigama, Kur’anu pa čak i satu. Tokom zime bio je primoran da spava na podu bez prekrivača.

Muna Sejf, sestra Alaa Abdelfettaha, kaže da su zatvorenici zlostavljani i mučeni, a da se njihove porodice rutinski ponižavaju. Posjete su dozvoljene samo iza staklenih barijera.

Prema Sejfovoj, od stupanja na dužnost  generala Magdi Muhammeda Abdel Hamid Abdeldžafara na položaj ministra unutrašnjih poslova u martu ove godine, posjete zatvorenicima su zabranjene, čak i onima koji imaju zvanično odobrenje od tužioca, a uvedena su i ograničenja na hranu ili poklone koje im se mogu poslati.

Članovi udruženja porodica zatvorenika koji se nalaze u Tori kazali su za El-Mesrijun: „Kada je Abdeldžafar stupio na dužnost zatvor je tri dana temeljno pretresan. Uprava zatvora je oduzela deke koje su porodice donijele zatvorenicima, kao i lijekovi, a samo maloj i veoma ograničenoj količini hrane je dozvoljen ulazak“.

Halid el-Masri, pravnik i aktivista, napisao je prije sedmicu dana na svom Facebook profilu da su posjete zatvoru zabranjene već 20. dan za redom.

Škorpion zatvor je otvoren 1993. godine i urađen je na osnovu najsigurnijih američkih objekata. Većina zatvorenika su tzv. islamisti, a veliki broj njih je mučen, ponekad i do smrti, navodi se u nekoliko svjedočenja.

Ideja o njegovoj izgradnji predložena je od strane grupe oficira nakon što su se vratili iz trening misije od pet godina u SAD-u, gdje ih je obučavao FBI. Tokom 1991. bivši ministar unutrašnjih poslova Hassan el-Alfi i grupa njegovih pomoćnika, uključujući i generala Habib el-Adlija, tadašnjeg pomoćnika ministra za državnu bezbjednost, počela je pripreme za neposrednu realizaciju ovih ‘američkih’ ideja.  Izgradnja Škorpiona trajala je dvije godine. Sastoji se od 320 ćelija podijeljenih u četiri horizontalna odjela u obliku slova H. Svaka ćelija ima sijalicu od 100 vati koju kontroliše uprava zatvora. Oni također mogu smanjiti dotok vode, svjetlo kao i zatvoriti prozore ukoliko to žele. S druge strane postoji područje od 25 metara, 15 metara u obliku slova L i ovaj prostor se koristi ponekad za sport ili trčanje. U ovom zatvoru 20 ćelija se koristi kao disciplinsko odjeljenje, samice za političke zatvorenike, gdje im je uskraćeno svjetlo kao i govor.

Zatvor je također korišten za ‘ispitivanje’ zatvorenika koje je SAD slala u Egipat nakon 11. septembra, kao i programe mučenja u posljednjoj deceniji.

Prema izvještaju Hassana el-Talilija iz Monte Carlo Doualiya, francusko-arapske radio stanice, egipatske grupe za ljudska prava pozvale su na zatvaranje zatvora nakon revolucije protiv Husnija Mubaraka.

Talilijev izvještaj navodi da zatvor simbolizuje ekstremno nezakonito i nečovječno postupanje prema zatvorenicima- insekti se namjerno propuštaju u uske ćelije, tehnike mučenja uključuju genitalije, a bilo je i slučajeva seksualnog zlostavljanja, optužbe su izmišljene, a oni koji su u pritvoru zbog političkih neslaganja su optuženi za terorizam.

Međutim, zatvor nije zatvoren nakon revolucije u kojoj je svrgnut Mubarak.

Na mnogo načina uvjeti u zatvoru su gori od Guantanamo Bay-a. U Guantanamu pod pritiskom međunarodnih grupa za ljudska prava zatvorenici su dobili osnovna prava, uključujući rekreaciju, medicinsku njegu, pristup knjigama, kao i korespondenciju sa njihovim porodicama preko Crvenog križa.

U Egiptu većina, ako i ne i sve, ovih stvari je zabranjena, uprkos tome što su ova prava zagarantovana propisima o zatvorima u Egiptu.

IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.