Egipat i Saudijska Arabija neće moći nametnuti Palestincima Pogodbu stoljeća

0
18

Prof. Menachem Klein, stručnjak za bliskoistočne i islamske studije na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu, smatra kako „Egipat i Saudijska Arabija neće moći podržati Pogodbu stoljeća jer Benjamin Netanyahu i Donald Trump ne žele da Palestinci imaju svoju državu. Ponašenje njih dvojice podsjeća nas na situaciju kada je prije četrdeset godina premijer Menahim Begin iznio jednostrani plan palestinske autnomije i kako je to Jaser Arafat spriječio pokretanjem arapskog javnog mnijenja. Mahmud Abbas ide istim putem, ne znajući gdje će završiti Pogodba stoljeća.“

Klein podsjeća kako je Arafat, nakon pregovora koji su prethodili objavi Sporazuma iz Camp Davida, vršio pritisak na arapske zemlje tako da one nisu mogle prisiliti Palestinsku oslobodilačku organizaciju da prihvati tadašnju ponudu o palestinskoj autonomnoj upravi, da bi ista ta organizacija, sa Arafatom na čelu, prihvatila autonomiju u Sporazumu iz Osla 1993.

„Danas, 27 godina poslije Sporazuma iz Osla, izraelska desnica pokušava da se prilagodi trenutnom stanju, u svjetlu unutarpalestinske podjele, podjele između Fetaha i Hamasa. Izrael čini sve kako bi silom nametnuo stanje „autonomije“ i zato konstantno gradi i proširuje naseljeničke kolonije na Zapadnoj obali , što je stvorilo stanje rasnog aparthejda. Ono što je bio Beginov san, Netanyahu je pretvorio u stvarnost“, napisao je izraelski stručnjak.

Ono što Netanyahu nudi je manje od autonomije, navodi Klein i podsjeća kako je Arafat pravio pritisak na arapske zemlje koje su željele da sarađuju sa Džimijem Karterom, te smatra kako će isto učiniti sadašnje palestinske vođe sa zemljama poput Egipta, Jordana i zaljevskih zemalja, koje Trump pokušava upregnuti u kola podrške Pogodobi stoljeća.

Nakon što je Trump premjestio američku ambasadu u Jerusalem i objavio da ga priznaje kao glavni grad Izraela, arapske zemlje se nalaze u nepovoljnoj situaciji u kojoj ne mogu podržati Pogodbu stoljeća, jer ne mogu samo tako zanemariti revolt javnosti u arapskom i islamskom svijetu. Nakon Trumpove odluke o premještanju američke ambasade, Abbas je uspio da odbijanje te odluke od strane Jordana, koji se plaši priliva palestinskih izbjeglica, okrene u palestinsku korist, objasnio je Klein.

Izraelski analitičar smatra da će u trenutnoj konstelaciji odnosa Trump naići na velike teškoće u nastojanju da nametne svoju Pogodbu stoljeća, ukoliko ne bude imao podršku arapskih zemalja.

Odgađanje objavljivanja plana Pogodbe u ovom trenutku, smatra on, umanjuje razmjere neuspjeha Trumpovog nastojanja, jer se na taj način Pogodba može u tišini ostaviti za povoljniji trenutak, iako se neobjavljivanje njenog plana može smatrati novim neuspjehom američke vanjske politike.

Na kraju, Klein zaključuje kako je moguće da se Izrael, u koordinaciji sa Washingtonom, odluči na jednostrane korake, od kojih može biti anektiranje nekih dijelova Zapadne obale i nastavak finansijskih sankcija Palestinskoj samoupravi, što će ugroziti opstanak samouprave. „Među izraelskim i američkim desničarima postoje skupine koje rade na tome da se stvari odvijaju upravo u navedenom pravcu“, napomenuo je. 

saff.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Egipat i Saudijska Arabija neće moći nametnuti Palestincima Pogodbu stoljeća


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.