Edukativni kamp za bošnjačku omladinu iz Austrije u Behram-begovoj medresi

1
3

edu-kamp-mlad-aust-08-2013-1Austrija, BiH – Behram-begova medresa u Tuzli bila je domaćin prvog Edukativnog kampa za bošnjačku omladinu iz Austrije, koji je održan u periodu od 14. do 21. augusta 2013., a čiji inicijator i organizator su bili Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji (IZBA) i Medresa u Tuzli. Na ovom susretu sudjelovali su mladi iz cijele Austrije, starosne dobi između 13 i 17 godina. Cilj ovoga druženja bio je omogućiti mladima koji odrastaju izvan govornoga područja svoga maternjeg jezika da unaprijede i poboljšaju poznavanje bosanskog jezika, bošnjačke književnosti, kao i da  nauče više o kulturi Bošnjaka, sistematski se upoznaju sa historijom Bosne i Hercegovine te tradicijom islama u njoj. Predavanja iz pomenutih oblasti držali su profesori ove škole a učesnici su imali priliku da se kroz ekskurzije i posjete kulturno historijskim znamenitostima upoznaju sa mjestima i događajima o kojima su učili.

Osmodnevno druženje i međusobno upoznavanje mladih te stvaranje veza i povjerenja prema instituciji Islamske zajednice koja je dala nesebičan doprinos uspješnoj realizaciji Edukativnog kampa, dobra su osnova za svaku buduću saradnju ovakve ili slične prirode ne samo među Bošnjacima u Austriji i u Bosni i Hercegovini, već model okupljanja i umrežavanja svih mladih Bošnjaka ma gdje oni živjeli i djelovali.

Otvaranju Edukativnog kampa prisustvovali su direktor Behram-begove medrese, prof. Ahmed Hatunić, i predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, prof. Hasudin Atanović i prof. Senad Kusur.

Kako je ranije spomenuto, Edukativni kamp je uporedo sa teorijskim dijelom ponudio učesnicima i iskustvo neposrednog učenja kroz ekskurzije i posjete znamenitostima. Prvi u nizu izleta bilo je putovanje u Srebrenik i Gradačac, gdje su učenici imali priliku posjetiti srebreničku kulu koja datira iz 1332. godine, i tamo učiti o srednjovjekovnoj bosanskoj državi. U Gradačcu je posjećena kula Husein-kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne, i održan je čas o osmanskom periodu bosanske historije. Potom je posjećena lokacija u Gradačcu na kojoj se nalaze ostaci oklopnog voza koji je svjedok stradanja Bošnjaka, ali i simbol odbrane prostora sjeveroistočne Bosne u periodu agresije na našu dovinu 1992-1995. godine.

Jedna od nastavnih jedinica bila je posvećena i genocidima koje su Bošnjaci pretrpjeli kroz historiju. Nezaobilazni svjedok ovih stravičnih događanja jeste i Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice, mjesto posljednjeg genocida nad Bošnjacima, u kome su učesnici boravili u nedjelju 18. augusta. Susret sa šehidskim mezarjem na kome je do sada ukopano preko šest hiljada šehida, žrtava genocida, razgovor sa predstavnicama majki Srebrenice koje su izgubile svoje najmilije kao i prikazani film o Srebrenici bili su lekcija koja se ne smije i neće zaboraviti. Mladi su sa ovog mjesta ponijeli poruku o važnosti spominjanja srebreničkog genocida i opominjanja da se on nikada i nikome ne ponovi.

Domaćin u Potočarima bila je nevladina organizacija Međunarodni forum solidarnosti Emmaus. Zahvaljujući ovoj organizaciji, mladim posjetiocima omogućen je i uvid u životne uslove njihovih vršnjaka koji se školuju i odrastaju u teškim okolnostima povratničkog života. Zajedno sa svojim profesorima koji su ih na ovome kampu bodrili i usmjeravali, učesnici ljetne škole posjetili su dvije porodice u povratničkim naseljima kod Srebrenice, i od ranije prikupljenih sredstava uručili skromnu pomoć njihovoj djeci, a potom obišli i grad Srebrenicu. U povratku iz Srebrenice, mladi Bošnjaci iz Austrije posjetili su i poselamili nanu Fatu Orlović, te se upoznali sa sporom koji se vodi oko nelegalno izgrađene crkve u njenom dvorištu kao i naninom upornošću da sačuva svoju imovinu. Ekskurzija u Podrinje završena je obilaskom Kula Grada u Zvorniku.

Posljednja ekskurzija ovogodišnjeg kampa jeste i posjeta glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, gdje je upriličen prijem za omladinu u Bošnjačkom institutu. Naime, Fondacija Adil-beg Zulfikarpašić dočekala je i ugostila učenike, te ih upoznala sa historijatom ove ustanove, a zatim i pokazala na konkretnim primjerima kakvim kulturnim bogatstvom raspolažu Bošnjaci u Bosni i Hercegovini. Nakon Instituta, učesnici su posjetili i zgradu Parlamenta Bosne i Hercegovine. I ova posjeta ostat će u dugom sjećanju, s obzirom da su svi posjetioci imali priliku obići sale u kojima   domovi Parlamenta održavaju svoje sjednice. Također, učesnici su iskoristili priliku i dobili odgovore na pitanja koja su ih zanimala u vezi sa političkim sistemom u BiH.

Završetak kampa obilježen je svečanom dodjelom priznanja svim učesnicima, prilikom koje su organizatori ovog druženja iskazali zadovoljstvo zbog postigntih rezultata, kao i ostvarene uspješne saradnje. Pomoćnici direktora Medrese, Mensur Husić i Mehmedalija Čandić kao i predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, Hasudin Atanović i Senad Kusur uručili su svim sudionicima certifikate i poklone.

Tokom cijeloga trajanja kampa, brigu o protokolu i slobodnim aktivnostima nesebično su vodili prof. Ahmed Omerović, prof. senad Kusur i prof. Suada Tabaković-Kusur. Oni nose itekako veliku zaslugu za uspješno realizovanje ovoga projekta, koji će, ako Bog da, biti nastavljen i narednih godina. Već od sljedećeg susreta, sudionik bi trebala biti i Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj.

Učesnici prvog Edukativnog kampa za bošnjačku omladinu iz Austrije bili su: Ilma Atanović, Šeherzada Čavalić, Fatima Durmišević, Burhan Hodžić, Amela Ibrišević, Džana Kvrgić, Sefija Malkić, Muradija Kovačević, Belma Omanović, Belmin Omanović, Amra Paleškić, Ajna Softić, Emina Softić, Merima Softić i Amra Tahirović.

Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji upućuje veliku zahvalu svim učesnicima kampa, njihovim roditeljima, a posebno Behram-begovoj medresi u Tuzli i njenom direktoru Ahmed-ef. Hatuniću, bez čije bi pomoći i gostoprimstva ovaj projekat bio teško ostvariv.

S. K.

 

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06

(rijaset)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Da znate da narod nije nimalo zadovoljan ovom izbom. Oni plaho ništa ne rade nego organizovali nekakav seminar po skijaškim hotelima, preko 15000€ koštalo za tri dana. Ovaj izlet dase narodu zamažu oči. Izbi treba svaka džamija da plaća 5€ po članu godišnje, a ima oko 33 džemata, plus zekat 20%. Mislim da je sramota što prenosite ove informcije.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.