9. Decembar 2018

Esad Džudžo, koji je izabran za predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća – BNV, uz najgrublje kršenje procedure napisane u Statutu i Poslovniku BNV-a, je najavio putem svog facebook profila, zabranu vijećnicima liste Matica bošnjačka – akamedika Muamera Zukorlića, da u buduće učestvuju na sjednicama.

On je tu listu nazvao sa “tzv. matica bošnjačka”, optuživši je da se nije izvinula za navodno “gluposti tokom predizborne kampanje” na navodno “nasilje u konstitutivnoj sjednici”.

Džudžo zanemaruje činjenicu da su izazivači nereda ispred BNV bili angažirani kriminalci iz Tutina (vidi OVDJE), a da je Muftija Muamer Zukorlić lično spiječio da dođe do incidenata (vidi OVDJE).

Džudžo dalje ističe da su se navodno “stekli zakonski uslovi” da izabrani predstavnici bošnjačkog naroda u vijeću BNV-a, “ne mogu dalje učestvovati na sjednicama Vijeća”. A kao obrazloženje navodi da su oni manjina i opozicija koja ima 35% podrške naroda (zvanični rezultat 38% Matica bošnjačka, jedan procenat manje od Džudževićeve liste od 39%). Također, dodaje da on na taj narod čuva obraz i dostojanstvo. 

Razlog Džudževićeve panične izjave

Razlog za ovu Džudževićevu paničnu izjavu putem facebooka je nemoć da se zaustavi opoziciona akcija raskrinkavanja rada SDP-SDA koalicije u BNV-u.

Koalicija SDP-SDA je na prvom zasijedanju zabranila vijećnicima da učestvuju u diskusiji, kršeći na najgrublji način Statut i Poslovnik BNV-a koji su sami donijeli. Vidite primjer OVDJE.

Nakon što je Matica bošnjačka podnijela nadležnim organima zahtjev da se poništi nezakonito održana prva sjednica BNV-a, SDP-SDA koalicija je pokušala, novim nelegalnim radnjama da ispravi tu grešku. Također, donijela je odluku da se zabrani medijima da prate zasijedanje BNV-a. (vidi OVDJE)

Predstavnici liste Matica bošnjačka su protestvovali protiv te odluke, koja krši Zakon o nacionalnim savjetima (Tačka 8a) gdje se ističe da je rad nacionalnih savjeta javan. Predstavnici liste Matica bošnjačka su demokratskim putem protestvovali protiv ove odluke, tako što su u svojoj privatnoj režiji prenosili zasijednaje BNV-a uživo na facebooku, što je bilo vrlo praćeno od strane građana. I Sandžak PRESS je prenosio uživo zasijedanje (vidi OVDJE).

Na predstavnike Matice bošnjačke su fizički nasrnuli uposlenici BNV-a, sekretar Mirza Hajdinović i jedan član protokola, ali nisu uspijeli da otmu telefon. (vidi OVDJE)

Građani Sandžaka su imali priliku da prate na šta liči sjednica BNV-a i kako su vijećnici SDP-SDA koalicije nemoćni pred argumentacijom koju iznosi opozicija. (vidi OVDJE)

S obzirom da je Matica bošnjačka najavila novu prijavu nadležnim organima za najgrublje kršenje Zakona o nacionalnim savjetima, Statuta i Poslovnika BNV-a, Esad Džudžo je panično najavio zabranu vijećnicima liste Matica bošnjačka da dalje učestvuju u radu BNV-a.

Na taj način koalicija SDP-SDA koja je trenutno uspijela da oformi većinu na najgrublji način krši principe demorkatije, parlamentarizma i u ružnom svjetlu predstavljaju “Bošnjački parlament Države Sandžak” koju je Ugljanin najavio prije održanih izbora. (vidi OVDJE).

 

 

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles