Džudžo: Ministarstvo prosvjete i dalje diskriminira bošnjačke učenike u Sandžaku

1
42

Esad Dzudzo 2

Sjeverni Sandžak – Esad Džudžo, uputio je pismo Zaštitniku građana Saši Jankoviću i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić, u kojem ih obavještava o novim okolnostima i činjenicama vezanim za pritužbu BNV protiv Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i 20 obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku, a posebno u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, zbog njihove nezakonitosti i diskriminacije u procesu implementacije nstave na bosanskome jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće u tehničkom mandatu je 14.03.2014. godine podnijelo 21 pritužbu službi Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, protiv Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i 20 obrazovno-odgojnih ustanova, zbog kršenja Zakona o zabrani diskriminacije na štetu grupe učenika bošnjačke nacionalnosti. Predjsednik Džudžo je obavijesto da nijedan od organa državne uprave protiv kojih je pokrenut postupak, prema informacijama Vijeća, nisu postupili u skladu sa preporukama, u zakonom određenom roku od 30 dana, te uputio molbu za dalje postupanje, u skladu sa Ustavom i Zakonom povjerenim nadležnostima.

Također, Bošnjačko nacionalno vijeće u tehničkom mandatu je 30.12.2013. godine podnijelo dvije pritužbe službi Zaštitnika građana, protiv Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i 20 obrazovno-odgojnih ustanova, radi sprovođenja kontrole zakonitosti i pravilnosti rada, zbog kršenja prava na obrazovanje na maternjem jeziku učenika bošnjačke nacionalnosti. Predsjednik BNV je, i ovu službu, obavijesto da nijedan od organa državne uprave protiv kojih je pokrenut postupak, prema informacijama Vijeća, nisu postupili u skladu sa preporukama, u zakonom određenom roku od 60 dana, te uputio molbu za dalje postupanje, u skladu sa Ustavom i Zakonom povjerenim nadležnostima.

Džudžo je na kraju, još jednom, podsjetio da su svi Ustavom i Zakonom predviđeni uslovi za nesmetan nastavak implementacije nastave na bosanskome jeziku, u školskoj 2014/2015.godine, ispunjeni, te da su planovi i programi za drugi i šesti razred osnovne škole i drugi razred srednje škole odobreni i objavljeni u Službenom glasniku – Prosvjetni glasnik, da su udžbenici za nastavu na bosanskome jeziku su odobreni, odštampani i dostupni, i da je većinu tih udžbenika Vijeće obezbijedilo donacijom kao besplatne udžbenike.

(Sandžačke novine)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. DŽUDŽEVIĆU srbine, prvo vrati se u matičnu vjeru i naciju pa da razgovaramo. Drugo, nije to “sanđak” nego RAŠKA OBLAST, stari RAS, nemoj mi upotrebljavati nekakve tursko-okupacione izraze da te zamolim! Đe piše i u kojem ustavu “sanđak” ??? AAAA ?
    Inače, bošnjaci imaju veća prava od Srba u Srbiji!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.