23. August 2012

Novi Pazar – Esad Džudžević je ocijenio danas da nalogom da se ukloni tabla sa imenom Aćifa Hadžiahmetovića u Novom Pazaru Vlada Srbije šalje lošu poruku Bošnjacima i preuzima odgovornost za posljedice.

Džudžević je za kazao da Aćif Hadžiahmetović zaslužuje spomen tablu na mjestu na kojem se nekada nalazila njegova kuća.

“Aćif-efendija je bio organizator odbrane i odbijanja tri napada četničkih jednica Draže Mihailovića na Novi Pazar. Sve druge interpretacije su obične budalaštine”, rekao je Džudžević.

Pojedini historičari Aćif-efendiju smatraju saradnikom nacista i odgovornim za zločine nad Srbima. Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je Hadžiahmetović ratni zločinac i da se postavljanjem tabli u Novom Pazaru dovodi u pitanje antifašistička tradicija Srbije.

BNV je iniciralo sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića koga su vlasti posleratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja i strijeljale 21. januara 1945. godine.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles