23. April 2012

Sjeverni Sandžak – Esad Džudžević zatražio je danas od svih kandidata za predsjednika Srbije da se izjasne o Rezoluciji o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji.

Rezolucija njegovog vijeća, usvojena početkom marta ove godine u Novom Pazaru, navodi da je Bošnjacima u Sandžaku uskraćeno pravo na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, na obrazovanje na tom jeziku, na zaštitu i unapređenje bošnjačkog kulturnog nasljeđa i na ravnopravnu zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima.

U tom dokumentu se takođe traži rasvetljavanje i procesuiranje odgovornih za teška krivična djela nad Bošnjacima tokom 1999. godine  i sprovođenje programa povratka izbeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka.

Džudžević će “preporučiti Bošnjacima kojem predsjedničkom kandidatu da daju glas u prvom krugu izbora za prjedsednika Republike Srbije“, navodi se u Džudževićevom pismu.

Izvor: RadioStoPlus.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles