16. Novembar 2011

Sjeverni Sandžak – Esad Džudžević zaprijetio je danas da će “Vijeće” pozvati predstavnike Bošnjaka da se povuku iz državnih organa ako se u roku od dva mjeseca ne poboljša položaj te zajednice.

„Ukoliko u narednih 60 dana ne učinite konkretne korake i preduzmete efikasne mjere na postizanju vidljivih rezultata, BNV će pozvati sve bošnjačke političke predstavnike da se povuku iz Skupštine, Vlade i drugih državnih organa i institucija“, navodi se u u saopćenju.

Kako se navodi, legitimno izabrani predstavnici Bošnjaka u Vladi i Skupštini Srbije su pokazali visoku političku svijest dajući konstantnu podršku usvajanju proevropskih zakona.

„Najveći broj proevropskih zakona usvojen je sa 126 ili 127 glasova ’za’, odnosno uz dva presudna bošnjačka glasa, što je jasna činjenica da su Bošnjaci kao manjina dali svoj puni doprinos evropskom putu Srbije“, navodi se u saopćenju.

Esad je istovremeno izrazio i „veliko nezadovoljstvo“ zbog nepostojanja podrške da Bošnjaci u Srbiji ostvare prava u oblasti službene upotrebe jezika i pisma, kulture, obrazovanja i informisanja na bosanskom jeziku.

Kako se navodi u saopćenju, Džudžević je od predsjednika Srbije Borisa Tadića, predsjednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović i predsjednika Vlade Mirka Cvetkovića zatražio da iniciraju deblokadu ostvarivanja Ustavom i zakonom garantovanih prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji.

„U skladu sa zakonskim ovlašćenjima koje imate, tražimo smenu svih čelnih ljudi u policijskim upravama i stanicama u sandžačkim opštinama i Novom Pazaru, razrješenje sa dužnosti svih zaposlenih u policiji, sudstvu, tužilaštvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija koji su učestvovali u nasilju i kršenju ljudskih prava sandžačkih Bošnjaka“, saopšteno je.

Kako se dodaje, traži se usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu i tužilaštvu u svim općinama u kojima žive Bošnjaci i omogućavanje povratka, prognanih i raseljenih Bošnjaka u općinu Priboj.

Izvor: RadoStoPlus.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles