30. Januar 2011

Sjeverni Sandžak – Poslanik u Skupštini Srbije, bliski saradnik Sulejmana Ugljanina i nosilac Bošnjačke liste Esad Džudžević rekao je u četvrtak uvečer u Sjenici, na tribini „Sandžak multietnička regija“, da bi Bošnjačka lista mogla bojkotovati izbore za Bošnjački nacionalno vijeće, koji su zakazani za 17. april.

Nećemo izaći na izbore ukoliko Vlada Srbije ne usvoji jasnu strategiju ekonomskog razvoja Sandžaka. U više navrata tražili smo i ukidanje okruga koji su formirani devedesetih godina, a nedavno smo uputili pismo premijeru Mirku Cvetkoviću kojim ga obavještavamo da se mnoge odluke koje je, po zakonima ove države, donijelo Bošnjačko nacionalno vijeće, u praksi – ne sprovode.

Radi se o odlukama o upotrebi jezika i pisma, obrazovanju, informisanju na bosanskom i u oblasti kulture. Od 2008. godine ostvarenje bošnjačkih prava u Srbiji stagnira – kaže za „Novosti“ Džudžević i naglašava da su dvojica ministara-Bošnjaka u Vladi Srbije samo alibi za državu da navodno poštuje bošnjačka prava.

Podsjećamo da je u toku kampanje za Bošnjačko nacionalno vijeće muftija Zukorlić govorio istu ovu ptiču, na što je Džudžević tada odgovarao da on želi destabilizaciju prilika u Sandžaku.

Izvor: Novosti.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles