Dženis Ejupi mladi naučnik iz Novog Pazara osvaja prva mjesta na svjetskim takmičenjima

1
135

Novi Pazar, BiH – Mladi bh. naučnici među kojima ih ima i iz Sandžaka, studenti Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu, osvojili su zlatne i srebrne medalje na međunarodnom takmičenju naučnih projekata u Rumuniji, na kojem je učestvovalo 5.000 hiljada projekata iz 45 zemalja.

Povodom osvajanja zlatnih i srebrnih medalja na međunarodnom takmičenju studenata iz informacijskih oblasti i tehnika INFOMATRIX u Rumuniji, u rektoratu Burch Univerziteta u Sarajevu upriličen je svečani doček za bh. studente, osvajače zlatnih i srebrnih medalja, javio je novinar agencije Anadolija.

Dok je u kvalifikacijama takmičenja bilo 5.000 projekata u finale je uspjelo proći njih 250 iz 45 zemalja među kojima su i projekti studenata iz BIH.

Student treće godine Odsjeka za informatiku Dženis Ejupi i student druge godine na istom odsijeku Sulejman Sarajlija osvojili su zlatne medalje u kategoriji programiranja sa projektom “Magic News”.

Ejupi i Sarajlija su, kako su pojasnili novinaru Anadolije, svojim projektom napravili mobilnu aplikaciju za android telefone koja “radi na principu augmentet realityja”.

“Augmentet reality je koncept tehnologije koji omogućava da spojimo stvarno i nestvarno pomoću našeg uređaja. Uzmemo kameru telefona uperimo je na neku površinu i na njoj dobijemo 3D objekat realnih veličina”, pojasnio je Ejupi.

Nadalje objašnjavajući primjenu svog projekta on je kazao kako je njihov projekat moguće upotrijebiti u novinama gdje bi čitatelji umjesto standardnih reklama uz pomoć svojim mobilnih telefona mogli gledati trodimenzionalnu projekciju objekta koji se reklamira. Prema riječima Ejupija slijedeći segment primjene ove tehnologije također se donosi na novine. Naime fotografija u novinama uz pomoć kamere mobilnog telefona mogla bi se pretvoriti u video.

Studenti prve godine elektrotehnike na Burch univerzitetu u Sarajevu Ammar Talić i Slađan Veselinović na istom takmičenju u kategoriji hardverska kontrola osvojili su srebrnu medalju za projekat “AS 3D REPRAP”.

Ovaj projekat podrazumijeva trodimenzionalni printer koji “može printati plastične objekte”.

“Već imamo nekoliko 3D printera dostupnih na tržištu. Međutim mi smo htjeli da napravimo printer koji bi imao minimalne troškove. Sama ideja ovog prinetera javila se tokom rada u Inovacijskom centru. U centru imamo veoma mnogo mogućnosti međutim često se desi da nam prilikom izrade projekata zafale neki dijelovi. Uz pomoć 3D printera možemo da sami sebi napravimo sve te potrebne dijelove”, kazao je Talić objašnjavajući svoj projekat.

Rekao je kako “3D printer sloj po sloj printa objekte koje ste prethodno projektovali u jednom od adekvatnih programa”.

INFOMATRIX je međunarodno takmičenje studenata iz informacijskih oblasti i tehnika koje za cilj ima da okupi najbolje studente iz oblasti informacionih tehnologija. Takmičenje nije samo o promovisanju profesionalnih vještina već služi i za promociju interkulturalnog dijaloga i saradnje kroz angažman studenata i nastavnika iz različitih zemalja. U završnom kolu ovogodišnjeg takmičenja učestvovalo je 250 projekata iz 45 zemalja.

Dženis Ejupi je iz Novog Pazara-Sandžaka i svršenik je medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru koji je i prošle godine osvojio zlatnu medalju iz oblasti nauke na svjetskom takmičenju.

(Anadolija, SP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.