28. Mart 2011

Berane – Rahmetli Jusuf Rastoder je jedan od 19 putnika koje su 1993. godine, Milan i Sredoje Lukić, vođe paravojne formacije “Osvjetnici”, oteli iz voza broj 671, u stanici Štrpci blizu Priboja, a zatim ubijeni, ukopan je 24. 03. 2011. godine, na seoskom mezarju u selu Savin Bor, u Petnjici.

Više od 18 godina trajala je agonija porodice Rastoder. Jusuf Rastoder je identifikovan nedavno, kada su u jezeru Perućac kod Bajine Baste pronađeni ljudski skeleti iz vremena rata u BiH. Komemorativnoj sjednici u Domu kulture u Petnjici, pored porodice i rodbine rahmetli Jusufa, prisustvovao je veliki broj gradjana, kao i predstavnika politickog i javnog zivota. Komemoraciji i dzenazi rahmetli Jusufa Rastodera prisustvovala je i visoka delegacija Islamske zajednice u Srbiji i delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeca na celu sa potpredsjednikom Mesihata i direktorom „Gazi Isa-beg“ medrese Rešadom-ef. Plojovićem, a u čijem sastavu su bili predsjednik Izvršnog odbora BNV-a, Sami Tandir i predsjednik odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, prof. dr. Admir Muratović.

Rešad-ef. Plojović se obratio okupljenim vjernicima nakon podne namaza u dzamiji u Petnjici, ukazavši na značaj ovog dana za Bošnjake, jer je, kako je rekao “konačno došao dan da šehidi Štrbaca, makar to bilo i sporo, dobiju priliku da budu časno sahranjeni,  te da im se zna mezar”. Rešad-efendija je pozvao vlasti u Beogradu i Podgorici da učine sve da istina o ovim zlodjelima što prije ugleda svjetlost dana, ponovivši obećanje da Islamska zajednica neće odustati dok se ne pronađu tijela svih ubijenih iz Štrbaca i Sjeverina, kao i od otkrivanja pune  istine o onome sto se dogodilo”.

Izvor: IslamskaZajednica.org

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles