DW: Raste broj napada na muslimane u Evropi

0

0ba2d46b72f893c2d86ee95c524f06a4_LSvijet – Britanija, Francuska – U nekim evropskim državama raste broj napada na muslimane. U Velikoj Britaniji se žrtve islamofoba za pomoć mogu obratiti organizaciji “Tell Mama”. Ali, borba protiv islamofobije u Evropi još uvijek je u povojima, javlja “Deutsche Welle” (DW).

“Napadali su me nekoliko puta. Udarali su me pesnicama, pljuvali”, priča žena koja je željela da ostane anonimna. “Kada sam bila u šestom mjesecu trudnoće, brutalno su me tukli pred očima mog muža i mog malog sina.” Ova žena, koja nosi maramu, priča svoju priču u filmu koji se može pogledati na internet portalu humanitarne organizacije “Tell Mama” ili “Reci mami”. Britanska organizacija “Tell Mama” registruje napade koji se događaju iz mržnje prema islamu: na ulici, na internetu, telefonom ili sms porukama.

Dobrovoljci u organizaciji “Tell Mama” od januara 2012. telefonom obavljaju savjetovanja. Bilježe da je od tada, za 18 mjeseci, zabilježeno skoro 1.200 napada u Engleskoj i Velsu. Direktor internet portala ove organizacije, Fajaz Mugal kaže: “Naša istraživanja pokazuju jasno da se povećava broj napada.” Jer, od kada su dvojica islamista brutalno ubila britanskog vojnika u Woolwichu 22. maja ove godine, broj napada iz mržnje prema islamu te napadi na džamije jedno vrijeme su porasli osam puta.

Islamofobi i komentari na Facebooku i Twitteru

No, broj napada se, za razliku od ulice na kojoj se smanjuju, na internetu povećava, kaže Fajaz Mugal. Napadi na žene s maramom ili na muškarce za koje prepoznaju da su muslimani, događaju se na Facebooku i Twitteru ali i na drugim portalima društvenih mreža. “Postoje i ozbiljne prijetnje ubistvom”, kaže Mugal. Iza njih mahom stoje ekstremni desničari, rasisti, mrzitelji islama ali i drugi ljudi koji jednostavno ne vole muslimane. U Velikoj Britaniji su najžešći ekstremni desničari okupljeni oko “Engleske lige odbrane” koji sprovode internet kampanju protiv islama i muslimana.

Napadi na muslimane porasli su i u Francuskoj, piše Elza Rej iz organizacije “Panevropski program protiv islamofoba u Evropi”. U junu ove godine su jednu trudnu muslimanku zlostavljala dvojica muškaraca. Nakon toga su danima bjesnili neredi mladih muslimana. Elsa Ray optužuje francuske i evropske političare da okreću glavu od predrasuda protiv islama. Marvan Muhamed iz francuskog “Kolektiva protiv islamofobije”, smatra da je debata oko toga da li žene mogu da pokrivaju cijelo tijelo takođe doprinijela da situacija postane još napetija.

Islamofoba najviše ima u Britaniji i Francuskoj

U ovom trenutku tako izgleda da su Velika Britanija i Francuska dvije zemlje EU u kojima su incidenti islamofoba najrasprostranjeniji. Ali, tačnih podataka na nivou EU nema, potvrdila je Katja Andruš iz Evropske agencije za osnovna prava u Beču. “Jako mali broj zemalja članica prikuplja uopće podatke o takvim incidentima. Evropska agencija za osnovna prava apeluje već dugo na vlade zemalja članica da prikupljaju i objavljuju takve podatke”, kaže ona u razgovoru za “Deutsche Welle”. Samo šest država čuva podatke o napadima iz mržnje prema islamu. Neke zemlje ih čuvaju pod nazivom “zločini iz mržnje”, kao naprimjer protiv Jevreja, kršćana, homosekusalaca, migranata…

Mali broj žrtava prijavljuje napade policiji

Ni u Njemačkoj se ti podaci ne čuvaju posebno niti se šalju Agenciji, iako je i Ustavni sud Njemačke u svom posljednjem godišnjem izvještaju napisao da je “među desnim ekstremistima mržnja prema islamu posljednjih godina dobila na značaju”.

U organizaciji “Tell Mama” u Velikoj Britaniji, kako primjećuje njen direktor Mugal, desno ekstremni Britanci su promijenili sliku o svom neprijatelju, tako da to više nisu Jevreji već muslimani. U Holandiji, Belgiji i Njemačkoj postoje male partije koje upozoravaju na “prekomjerni broj stranaca” – ukazujući na useljavanje muslimana. “Djelo” masovnog ubice Andersa Breivika u Oslu je takođe zasnovano na mržnji prema muslimanima i islamu.

No, to što žrtve o napadima šute je takođe jedan od problema. Jer, veliki broj njih se ne javlja ni organizacijama za pomoć a ni policiji, procjena je organizacije “Tell Mama”. A to je pogrešno, piše “DW”.

(starmo.ba)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.