Dvadesetogodišnjica Udruženja Sandžaklija u BiH

4
107

BiH – Svečana akademija povodom 20 godina djelovanja Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Federaciji Bosne i Hercegovine održana je 20.04.2011. u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Nakon projekcije video materijala o tradiciji sandžačkih čaršija, oficijelni dio započeo je intoniranjem himne BiH i obraćanjem člana bh. Predsjedništva Bakira Izetbegovića brojnim zvanicama iz Sandžaka i BiH.

Izetbegović je kazao da je za proteklih 20 godina bošnjački narod postao nezaobilazan faktor odlučivanja na Balkanu, a sandžački Bošnjaci potvrdili da su u svakom istorijskom iskušenju istinski voljeli i branili Bosnu i Hercegovinu.

Tako je bilo i u periodu između 1992. i 1995. godine, rekao je i podsjetio na riječi svoga rahmetli oca, prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, o doprinosu boraca sandžakog porijekla odbrani BiH.

“Ko ne vjeruje, nek obiđe mezarja i vidjet će da je svaki drugi ili treći poginuli borac iz Sandžaka”, riječi su starijeg Izetbegovića na koje je večeras podsjetio mlađi.

Rekao je i da u Sarajevu, Brčkom, Zenici, Mostaru, Tuzli, Bihaću i u drugim bh. gradovima danas živi veliki broj uglednih građana sandžačkog porijekla te da se na visokoobrazovnim ustanovama školuju mnogi studenti iz tog kraja.

Bakir Izetbegović je ovo obraćanje završio porukom da slijedi period (evropskih) integracija u kojem će emotivne veze sandžačkih i bosanskohercegovačkih građana biti pretočene u konkretne saradnju regija evropske budućnosti.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, prvi načelnik Generalštaba Armije RBiH Sefer Halilović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić te brojni drugi predstavnici aktuelnog establišmenta, javnog i kulturnog života iz Sandžaka i BiH.

Predsjednik udruženja general Ramiz Dreković u svom pozdravnm govoru naglasio je uz pozdrav prisutnim gostima i dobrodošlicu sljedeće:

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka osnovano je   29. marta 1991. godine, kada su doneseni Statut i program rada, deklaracija te ustanovljeni organi Udruženja.

Od dana osnivanja  do današnjeg dana kada proslavljamo 20-godišnjicu, Udruženje zajedno sa svojim podružnicama dalo je nemjerljiv doprinos u jačanju svijesti građana porijeklom iz Sandžaka, kako za odbranu Bosne i Hercegovine, tako i za podršku narodima i građanima koji žive na prostoru našeg Sandžaka.

Pored niza aktivnosti koje su provodjene u ovom preiodu od 20. godina pobrojaću samo neke.

Udruženej je dalo nemjerljiv doprinos tokom Agresije na RBiH 1992-1995.

A za vrijeme bombardovanja NATO-a u Srbiji primili smo oko 17000 sandžaklija izbjeglih u Sarajevo i uspješno ih smjestili i zbrinuli što u privatnim kućama što u kolektivnim smještajima uz pomoć vlade kantona Sarajevo.

U velikom broju humanitarnih aktivnosti članovi udruženja su nesebično pomagali ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih Šehida kao i studentima pristiglim na sarajevski univerzitet nakon agresije na RBiH.

Na unutrašnjem planu organizacije udruženja uradjeno je zaista mnogo, formirane su zavičajne podružnice kao i teritorijalne koje okupljaju oko 20000 članova. Formirani su i klubovi udruženja koji kroz svoj planski rad usmjeravaju aktivnosti našeg članstva.

–         Klub naučnih radnika koji broji preko 10 profesora i doktora nauka, koji praktično daju doprinos u nauci i pameti ove zemlje.

–         Klub kulturnih i javnih radnika.

–         Klub mladih.

–         Klub žena.

–         Klub sportskih radnika i novinara.

–         Klub privrednika.

Naše podružnice tokom svog vremena postojanja jednom godišnje organizuju zavičajna okupljanja uz prigodan program.

Od mnogobrojnih planskih aktivnosti u narednom preiodu koje nam predstoje istakao bih samo neke.

–         Dužni smo završiti započeto formiranje teritorijalnih podružnica.

–         Uspostavimo potpunu bazu podataka cjelokupnog našeg članstva,

–         U potpunosti se uvezati sa institucijama vlasti i nevladinim sektorom iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine,

–         Poduzeti sve neophodne mjere i aktivnosti u stručnom i naučnom kapacitetu kojim raspolažemo za pomoć ostvarenju gradjanskih i ljudskih prava našega naroda u Sandžaku uz puno poštivanje medjunarodnog integriteta i suvereniteta zemalja u kojima se Sandžak prostire.

U nastavku svečanosti dodijeljene su zahvalnice i plakete Udruženja zaslužnim pojedincima i kolektivima a posebno su uručene i Zlatne plakete:

članu ratnog predsjedništva RBiH Ejupu Ganiću, prvom komandantu ARBiH Seferu Haliloviću, Muftiji Muameru Zukorliću, dr. Rifatu Škrijelju, ratnom ministru policije Jusufu Pušini, bivšem selektoru reprezentacije BiH Fuadu Muzuroviću, prvom komandantu sandzačke brigade Medi Haznadaru.

Nakon čega se u nadahnutom govoru obratio i Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić koji je izmedju ostaloga rekao:

Nije čudo što je prvi komandant ARBiH bio iz Sandzaka nije čudo što je prvi zamjenik rah. Aliji izetbegoviću u najtežim trenucima po narod i državu RBiH bio sandžaklija i nije čudo što je odbranjena čast i dostojanstvo bošnjačkog naroda uz ovakve odane Bošnjake koji dolaze iz Sandžaka. A danas imate mog muftiju a Vašeg predvodnika u borbi Bošnjaka u Sandzaku Muamera ef. Zukorlića koji svojim nastupima i svojim djelima svjedoči da priča o Sandžaku nika neće isčeznuti,  kao što je rah. Alija pišući „Islamsku deklaraciju“  želio islamizirati muslimane, tako sada muftija bošnjazira Bošnjake, pa ga ja ovom ptrilikom pozivam da mu ovdje pred Vama uručim komplet knjiga rah. Alije Izetbegovića i zadužujem ga da ih pročita a meni će to svakako Bakir Izetbegović namiriti jer poklanjam komplet koji mi je on poklonio.

U ime nagradjenih obratio se gosp. Ejup Ganić i na kraju se obratio i muftija Muamer ef. Zukorlić koji je kazao da mu je čast što prisustvuje jednom ovakvom eminentnom skupu koji ponosni Sandzaklije organiziraju i podsjetio je Sandžaklije da za ono sto su uradili za RBiH ne traže i ne očekuju da im se neko zato zahvali.

A što se tiče samoga Sanžaka i onog što se tamo dogadja,  podsjetio je da ta borba nije uzaludna da je narod prepoznao sve podvale beogradskog režima i da je autonomija Sandzaka sve izvjesnija a sami Bošnjaci toga sve svejesniji. A bošnjaci u Sandžaku su kao mali orlovi koji u svom gnijezdu brzo stasaju i ono im postaje tijesno, a potom se otisnu u nebeske visine i zaposjedaju mjesta ugodna za život kao što je Bosna i Hercegovina i sve zemlje zapadne Evrope, Australije i Amerike, ali pri tom ne zaboravljaju svoj Sandžak već ga sa još većim žarom doživljavaju i pomažu.

Akademija završena uz folklornu grupu Gajret i budno oko predsjednika organizacionog odbora dr. Muamera Kalića.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Nihade ne benavi…
  Iskreno, drago mi je da Bosnjaci Sandzaka u BiH imaju svoje udruzenje, i nadam se da ce pomocu jedne takve institucije ostvariti svoja prava u Bosni. Ovo sadasnje udruzenje je jos jedan projekat finansiran od strane Zukice al dzaba mu,novi Reis nece biti INSAALLAH…
  Inace, cjeli Sandzak zna da su Sandzaklije u bosni druga kategorija, cak stavise prava Bosnjaka u Srbiji su na vecem nivou nego prava Sandzackih Bosnjaka u Bosni.

  0

  0
  • Vama izdajicama i špijunima jesu prava u Srbiji po meraku i najvišem nivou jer radite za interes protiv svog naroda,majku bi za dinar prodali pa vam je zato novac ispred svih drugih vrednosti,no to je vaša stvar a u narodu ste poznati kao interesdžije izdajnici!!

   0

   0
 2. Nadam se da je većina nas odgledala ovu svečanost povodom ovog jubileja,posebno bi mi bilo merak da su to gledali i izdajnici jer su se živi pojeli što na takvim skupovima njih niko ne poziva niti će.Na skupu je bio sam vrh bošnjaka i BiH.Reis Mustafa Cerić, Bakir Izetbegović,Ejup Ganić,Ramiz Dreković,Sefer Halilović i naš glavni Muftija Muamer Zukorlić.Još jednom smo vidjeli i čuli kakvu podršku ima naš Muftija,na poziv da izađe i primi plaketu njemu ustaju svi prisutni i gromoglasni aplauzom ga pozdravljaju.Vidosmo što reče Reis Cerić a ja prije neki dan najavih da jedini pravi naslijednik rahmetli Alije Izetbegovića je naš Muftija Zukorlić.Taj amanet našeg vrhovnog poglavara Cerića trebamo svi mi bošnjaci upamtit za sva vremena!!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.