Dva Kurban bajrama u Senegalu

0
12
dva-kurban-bajrama-u-senegalu_trt-bosanski-23999Iako će većina stanovnika Senegala prvi dan Kurban bajrama obilježiti u srijedu, neki će ipak pratiti Saudijsku Arabiju u početku obilježavanja najvećeg islamskog blagdana, koji se smatra vrhuncem obreda hadždža i obilježiti ga dan ranije.
“Ovako nešto je neprihvatljivo. Vlada ovo mora zaustviti,” izjavio je 67-godišnji El-Hadj Ousmane Diabaté za Anadolu Agency. “Veoma je loše vidjeti zemlju u kojoj muslimani ne mogu djelovati ujedinjeno.”
U saopštenju koje je izdala u subotu, organizacija pod nazivom “Koordinacija muslimana u Dakaru” je objavila da će prvi dan Kurban bajrama biti obilježen u utorak, 15. oktobra 2013. godine.
Samo dan kasnije, Senegalska nacionalna komisija, koja okuplja predstavnike svih sufijskih redova u zemlji, izdala je prilično kontradiktorno saopštenje. Komisija zadužena za praćenje mjesečevih mijena, koje označavaju početak novog mjeseca u islamskom kalendaru, odredila je srijedu 16. okrobar 2013. godine za prvi dan Kurban bajrama.
Oni koji će Kurban bajram proslaviti 15. oktobra, manjina su koja će pratiti Saudijsku Arabiju. Međutim, ostatak stanovnika Senegala će se ipak osloniti na opažanje mjeseca, pa će prvi dan Kurban bajrama obilježiti dan kasnije.
“Moramo uvažiti i stavove ljudi koji će za prvi dan bajrama prihvatiti 15. oktobar,” kazao je Alboury Mbaye Ndiaye, jedan od stanovnika glavnog grada Senegala. “To su mahom vehabije koji promovišu preporuke Poslanika Muhameda (a.s.).” Vehabizam, kako ga nazivaju, jeste islamsko učenje čije se utemeljenje veže za ime saudijskog učenjaka Muhamed ibn Abdul Vehhaba. Posljednjih godina, ovaj se termin koristi kako bi se opisali ultraortodoksni muslimani, naročito oni pod uticajem saudijske doktrine i teologije.
Stari problem
Ipak, mnogi muslimani Senegala razilaženje oko pitanja obilježavanja prvog dana Bajrama vide kao “podjelu koju moraju prekinuti naše vjerske vođe.”
“Razumijem da se prva grupa ljudi… ravna prema Mekki, ali mislim da je pravo vrijeme da se otvori rasprava kako izbjeći situacije poput ove, koja ujedno pravi i veoma loš imidž naše zemlje u pripadajućem regionu,” kazao je Fabakary Touré, još jedan od senegalskih muslimana.
Debata se prenijela i na radiotalase, gdje neke lokalne radio stanice omogućavaju slušaocima da u programu uživo iznesu svoje komentare po ovom pitanju. Međutim, ovo nije prvi put da se Senegalci spore oko datuma obilježavanja vjerskih blagdana.
Slična situacija desila se na početku i kraju Ramazana – mjeseca posta.
Sve od 11. stoljeća, kada se počeo širiti u Senegalu, islam je postao preovladavajuća vjera u ovoj afričkoj zemlji. Više od 95 posto populacije ove zemlje čine muslimani, a većina su pripadnici različitih sufijskih pokreta.
Najveća sufijska bratstva u Senegalu, koja uživaju veliku podršku i imaju veliki uticaj u ovoj zapadnoafričkoj zemlji, jesu Tidžani, Muridi i Kadirijje.
(trtbosanski)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.