Duraković za AJB: Važniji su mi Srebreničani od političkih interesa

0
3

Srebrenica, Ćamil Duraković, BiH, SNSD, SDA, Bošnjaci, Dom zdravlja, RS,

Gradonačelnik Srebrenice za Al Jazeeru govori o razlozima zbog kojih je podnio ostavku na svoju funkciju.

Razgovarao: Fahrudin Smailović

Ćamil Duraković je podnio ostavku na mjesto načelnika Opštine Srebrenica. Odluku je donio u četvrtak, nakon što tokom rasprave o lokalnom Domu zdravlja nije dobio podršku niti Skupštine, niti bošnjačkih stranaka u Skupštini.

  • Zbog čega ste tačno podnijeli ostavku? 

– Postoje određena politička previranja ovdje u par zadnjih skupština, posebno otkako je smijenjen predsjednik  Skupštine Opštine gospodin Radomir Pavlović na moju inicijativu. Dakle, to je bio prvi korak ka stajanju u kraj politikama koje nažalost nemaju za interes da u Srebrenici život funkcioniše normalno za sve građane.

Nakon njegovog odlaska, on je počeo činiti sve kako bi nanio štetu kako načelniku Opštine tako i ovom gradu. Na Domu zdravlja se pokazalo da, nažalost, politike ličnih interesa onih koji vode te politike ili interesi tih politika su prevladali interes lokalnih građana koji žive u Srebrenici.

  • Koji su problemi Doma zdravlja?

– U Domu zdravlja, koji je evidentno u velikom problemu i deficitu od 1,2 miliona maraka koji je uglavnom akumuliran u proteklih 15 godina, uglavnom kadrovskom politikom SNSD-a, (Saveza nezavisnih socijaldemokrata) čiji je predsjednik tamo upošljavao svoje rođake, rodbinu, prijatelje, stranačke poslušnike, tako da smo došli u poziciju da od ukupno 50 uposlenih imate 35 nemedicinskog i 15 medicinskog osoblja i za vašu informaciju, dakle imate četiri vozača i pet doktora. Zbog svega toga Dom zdravlja je došao u jednu veliku dubiozu.

Očito da je direktor, koji je upravo i postavljen od SNDS-a, jednostavno prestao slušati slijepo provođenje ove političke opcije i naravno, postao je neprijatelj, kako bi oni učinili sve da zajedno sa SDA-om (Strankom demokratske akcije) i drugim strankama smijene tog direktora i navodno postave onog koji će, kao, promijeniti stanje koje kulminira zadnjih 15 godina.


Kroz program rada načelnika otvoreno više od 250 radnih mjesta, istakao Duraković [Reuters]

  • Šta ostavka poručuje?

– Ja sam pokušao kao načelnik da istaknem potrebu, odnosno da skrenem pažnju da je Dom zdravlja servis svih građana, a ne jedne političke stranke. Ne može Dom zdravlja pripadati jednoj političkoj stranci.

Mislio sam da političke opcije koje su mi dale podršku na lokalnim izborima 2012, prvenstveno SDA, SBiH, SBB i SDP, neće nasjesti na tu politikantsku priču iz SNSD-a, da dozvolimo da jedan Dom zdravlja dovedemo u pitanje, odnosno da ga prepustimo SNSD-u na upravljanje.

  • Šta građani i uposlenici misle o radu te institucije?

– Ja sam bio lično zadovoljan trenutnim direktorom Doma zdravlja i većina građana s kojima sam razgovarao, čak i uposlenika. Većina su bili zadovoljni kako je ovaj mladi doktor, gospodin [Nenad] Milošević pokušao mijenjati stanje i nije bio predmet pritisaka te stranke i nije to htio dozvoliti.

Nažalost, desilo se da su lokalni predsjednik SDA i lokalni predsjednik SNSD-a dogovorili priču negdje u birtiji, donijeli nama na Skupštinu, pokazali političke mišiće većinom, odnosno tijesnom većinom – 13 odbornika od ukupno 23, koji su se priklonili SNSD-u, a ne načelniku Opštine… To je za mene upravo gubljenje legitimiteta načelnika, koji je izgubio devet bošnjačkih odbornika u toj Skupštini, nakon što su se isti priklonili SNSD-u, a ne svom načelniku.

Tako da je to bila logika slijeda da kažem, da upozorim na neki način da te politike u Srebrenici nisu dobre za građane Srebrenice i da na neki način mijenjamo te politike.

Ja sam dao ostavku ne zbog kukavičluka ili zbog neodgovornosti ili moje slabosti, nego upravo zbog principa, jer želim konačno presjeći ovakav koncept politike i konačno povesti ovaj grad ka boljem.

Mi smo u protekle tri godine u ovom gradu kroz program rada načelnika otvorili više od 250 radnih mjesta u proizvodnom sektoru. U projektu smo izgradnje sportske dvorane od milion i nešto. Upravo očekujemo dvije nove kompanije u Srebrenici koje će donijeti 70 radnih mjesta. Dok neke politike i neki pojedinci sve to nazaduju.


Bosanski jezik se i dalje izučava u školama na području opštine Srebrenica, za razliku od ostatka entiteta RS [Al Jazeera] 

Dakle, mi moramo jednostavno da raščistimo te stvari, da se svi zajedno uključimo da ovaj grad povedemo naprijed, da ne dozvolimo nazadovanje neke politike… nekog prividnog nacionalprimitivizma gdje se ljudi prepadaju, stavljaju u neke etničke torove, da bi na neki način pojedinci koji ne žive u Srebrenici, koji nikad nisu pritisak izmjerili u tom Domu zdravlja, a meni ga nabijaju svaki dan da ga idem dole mjeriti. I onda su oni donijeli tu odluku, a nijedan od njih niti njihove porodice se ovdje liječe niti imaju bilo kakvog doticaja s ovim Domom zdravlja.

  • Kako vaša ostavka može pomoći da se riješi taj problem?

– Ostavka će skrenuti pažnju kako građanima tako i javnosti BiH da su očito ova dva čovjeka [predsjednici SNSD-a i SDA] razlog moje ostavke – jer ja ne mogu ništa učiniti ukoliko su oni svoje odbornike disciplinirali da ih slijepo slušaju, a nikako trezveno razmišljaju svojim glavama, za što su im građani dali mandat. Imali smo situaciju – počinje Skupština, ustaje predsjednik kluba SNSD-a i kaže da svi odbornici SNSD-a ugase mobilne telefone. To je staljinizam.

Vidite da je to politika naređena, da oni moraju da slušaju ta dva čovjeka i ja, na neki način želim skrenuti pažnju da ta dva čovjeka ili da idu iz Srebrenice ili da ja ne mogu biti načelnik Opštine gdje će oni vršiti svoje politike i pritiske koje su dosad radili.


U Srebrenici se nalazi memorijal žrtvama genocida [EPA]

  • Nedavno ste se izborili ste se za bosanski jezik u srebreničkim školama, a sada ste iznenadili javnost ostavkom?

– Ja nemam potrebe pričati šta bismo uradili. Dakle, možemo se osvrnuti ove tri godine unazad i da se vidi – šta se u Srebrenici uradilo pozitivno, koliko se stvari pomjerilo naprijed, koliko se pozitivnih stvari mojim angažmanom, jer samo upravo zbog toga što ovdje moja porodica živi, što imam osjećaj kako za školstvo, tako i za zdravstvo, i za sve druge segmente života, dok neki drugi koji to nemaju, vjerovatno nemaju osjećaj za to.

To je razlog, ja sam htio skrenuti pažnju i vjerujem da će konačno građani shvatiti da ovdje treba mijenjati stvari, odnosno ljude koji ne žele dobro ovom gradu.

Izvor: Al Jazeera

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Duraković za AJB: Važniji su mi Srebreničani od političkih interesa


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.