Duhan uzima danak

0
60

Nova Varoš – Novovarošani koji žele da se oslobode zavisnosti od duhanskog dima, stručnu medicinsku i savjetodavnu podršku da istraju u toj svojoj namjeri mogu da dobiju u Savjetovalištu za borbu protiv pušenja, koje od ove godine uspješno radi pri novovaroškom Domu zdravlja u okviru dispanzera za liječenje plućnih bolesti.

– Cilj osnivanja ovog tipa savjetovališta jeste da našim sugrađanima koji koriste cigarete ukažemo na pogubnost duhanskog dima, pomognemo im da shvate da pušenje nije samo ružna navika, već bolest zavisnosti, koja može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, kao da ih savjetodavnim radom i ljekarskim pregledima podržimo da se oslobode jedne od najvećih pošasti savremenog doba, kaže dr Milka Baždar, načelnica službe za liječenje plućnih bolesti, koja, u saradnji sa stručnim osobljem u ovdašnjem Preventivnom centru, uspješno vodi Savjetovalište za borbu protiv pušenja. U njemu se trenutno na odvikavanju od konzumiranja cigareta nalazi dvadesetak Novovarošana.

Savjetovalište radi svakog radnog dana, a tretmani i pregledi mogu se zakazivati posredstvom broja telefona 63 -150 lokal 58. Doktorka Baždar apeluje na naše sugrađane da jave u ovu službu jer je odvikavanje od pušenja dugotrajan proces, a njegova uspješnost zavisi od jake volje da se sa ovom navikom prestane. Pušači koji se odluče na ovakav korak, prema riječima dr Baždar, apstinencijalne krize najčešće imaju u periodu od četiri do šest nedjelja, i tih prvih mjesec dana su u stalnom kontaktu sa ljekarom, koji najprije obavi sve potrebne preglede u cilju sagledavanja opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, a zatim mu pojačanim individualnim razgovorima pomaže u borbi protiv pušenja.

– Jedna ozbiljna američka studija dokazala je da je zavisnost od duhanskog dima ogromna, čak veća od heroina i alkohola. U prvim nedjeljama odvikavanja od pušenja pacijenti osjećaju snažnu fizičku zavisnost i tada su krize najintenzivnije, ističe dr Milka Baždar i podsjeća da je duhanski dim rizični faktor za izazivanje brojnih bolesti, čija se pojava može spriječiti promjenom ponašanja. To su prije svega bolesti krvnih sudova , a duhan je odgovoran i za jednu trećinu slučajeva karcinoma. Stopa smrtnosti od raka kod pušača je dva puta veća nego kod nepušača. Čir želuca i dvanaestopalačnog crijeva su također češći kod pušača, duhan učit će na pojavu očnih oboljenja, čest je uzrok nesanice, pušenje je vezano za čak 90 odsto slučajeva karcinoma pluća, u velikoj meri je povezano i sa rakom usta, želuca, pankreasa, bubrega i bješike, a prouzrokuje i druge bolesti disajnih organa.

– Trenutno ste u ATD dispanzeru liječi 166 pacijenata oboljelih od opstruktivne bolesti pluća, 65 od astme i desetak od malignoma pluća. U više od 90 odsto slučajeva riječ je o pušačima. Ovaj podatak sasvim dobro ilustruje činjenicu koliko duhanski dim direktno ugrožava zdravlje i skraćuje životni vijek svakom pušaču, kaže dr Milka Baždar i iznosi dramatične podatke – svaki treći odrasli stanovnik Srbije, kao i više od osam odsto djece uzrasta od 13 do 15 godina puše, na dnevnom nivou popuši se najmanje milion paklica cigareta. Podaci Ministarstva zdravlja govore da u Srbiji trenutno „uživa“ u duhanskom dimu oko 35 odsto odraslog stanovništva, kao i da je oko dvije trećine nepušača izloženo duhanskom dimu na radnom mjestu i u svom domu.

Inače, u cigaretama se nalazi više od četiri hljade toksičnih i više od 60 kancerogenih materija. Statistike su u tom pogledu neumoljive – svake godine u Srbiji se dijagnostifikuje 4.300 novooboljelih od pušačkog raka pluća, a od istoimenogkarcinoma godišnje u prosjeku umre 4.000 ljudi – 3.100 muškaraca i 900 žena.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.