Dudić: ‘Predsjednik Cerić će posjetiti Bošnjake Kosova, Makedonije, Albanije i južnog Sandžaka’

3

Koordinator odbora za organiziranje serijala tribina Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) po zemljama Balkana i član Senata SBK prof. dr. Mevlud Dudić rekao je da će predsjednik SBK dr. Mustafa Cerić posjetiti Kosovo, Makedoniju, Albaniju i južni Sandžak gdje će govoriti na temu: „Svjetski bošnjački kongres – Kako i zašto“:

„Zvanična posjeta predsjednika SBK dr. Mustafe Cerića Bošnjacima izvan matičnog prostora BiH počet će u petak, 25. januara 2013. godine, gdje će imati prilike da se upozna sa aktuelnim problemima Bošnjaka prizrenske regije.

Zatim će u subotu, 26. januara, prije podne boraviti u Albaniji, a poslije podne u Makedoniji gdje će posjetiti Bošnjake regiona Struge i održati tribinu u Skoplju.

U nedjelju, 27. 1. 2013. godine, Predsjednik će boraviti u Peći i Vitomirici, te u večernjim satima održati tribinu u Domu kulture u Beranama.

Ovo je prva posjeta predsjednika SBK Bošnjacima izvan matičnog prostora BiH. Cilj nam je da se predsjednik Cerić detaljnije upozna sa svim okolnostima življenja Bošnjaka i statusu njihovih prava u ovim državama, kao i da se Bošnjaci Kosova, Albanije, Makedonije i južnog Sandžaka neposrednije upoznaju sa djelovanjem Svjetskog bošnjačkog kongresa.“

Dudić je naglasio da je ova posjeta historijskog karaktera i da SBK polako počinje djelovati u pravcu rješavanja svih aktuelnih problema Bošnjaka, kako u matici tako na širem području Balkana i cijelog svijeta.

(SBK)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

3 KOMENTARI

  1. Mustafi ef. Ceriću želim sretan put. Na njemu je sada velika odgovornost. Kao predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) on više nie reis-l-ulema, već je predsjednik ne samo svojih nekadašnjih vjernika već i “derviša” među Bošnjacima. Historija uči, pak, da kultuirni i nacionalni pokreti koji su zasnovani isključivo na vjeri, nemaju uspjeha. Stoga. Cerićevo obračanje Bošnjacima, koje posječuje, nužno se mora razlikovati od njegovih sjajnih hudbi koje je imao kao reis. Želim mu da u tome uspije.
    Akademik BANU Ibrahim Pašić.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.