Dudić: IZ u Srbiji ostaje u sastavu IZ u BiH

3
65

Sjeverni Sandžak, BiH – I poslije promjena Ustava Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Islamska zajednica u Srbiji ostat će njen sastavni dio, kaže rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru profesor dr. Mevlud Dudić, koji je na sjednici Sa-bora IZ u BiH izabran za člana ko-misije koja ima zadatak da pripremi izmjene najvišeg pravnog akta vjerske zajednice muslimana sa centrom u Sarajevu.

Dudić za naš list objašnjava da bi izmjenama Ustava IZ BiH trebalo da se omogući da reis-ul-ulema bude bi-ran na tu funkciju još jedan ili više mandata.

„Kada je sadašnji Ustav IZ u BiH donijet 1996. godine, država je bila tek izašla iz rata i nisu mogle da se predvide sve situacije koje valja normativno da se urede. Za razliku od svih prethodnika, reis-ul-ulema dr. Mustafa Cerić je prvi reis kome ističe mandat, a još ne ispunjava uslove za penziju. Zato će komisija, vjerujem, predložiti da reis-ul-ule-ma može da se bira još jedan ili više mandata”, kazao je Dudić.

On kaže da bi čitava procedura izmjene Ustava trebalo da se završi do 31. marta iduće godine, do kada bi trebalo da se sprovedu i cjelokupni izbori u Islamskoj zajednici.

Izmjene najvišeg pravnog akta IZ u BiH odnose se i na položaj Islamske zajednice u Srbiji i njen odnos prema Sarajevu kao centru. U sadašnji ustav Islamske zajednice BiH, kao njen sastavni deo upisana je Islamska zajednica Sandžaka (Islamska zajednica u Srbiji formirana je tek kasnije 2006. godine kada je održan Objediniteljski sabor u Novom Pazaru).

I izmijenjenim Ustavom IZ u BiH, Islamska zajednica u Srbiji, kao i islamske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji, ostat će kao njeni sastavni dijelovi, to je neraskidiva veza, rekao je Dudić za „Politiku”.

Na pitanje kako će Sarajevo biti vjerski centar i za Albance muslimanske vjeroispovijesti sa juga Srbije, jer je Preševsko muftijstvo sastavni dio Islamske zajednice u Srbiji, Dudić kaže da je to pitanje definisano sporazumom o posebnim vezama tog muftijstva sa Prištinom.

S. Bakračević

Izvor: Politika.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Nedzo jedino u tome mogu se slozit sa tobom sto isto mislim da treba da puste i one komentare koji im nisu po volji.Ja mogu predpostavit kakav je bio taj tvoj komentar ali ipak trebalo ga objavit.Veruj i ja poneke stvari kritikujem pa mi ne objave komentar.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.