Država “umiva” kameni most u Šarampovu

0
9

 Oronuli kameni most čeka građevince

Stari kameni most u Šarampovu, dugačak više od 130 metara, biće kompletno rekonstruisan. Sredstva za sanaciju ovog mosta za drumski saobraćaj preko reke Lim u centru Prijepolja obezbedila je Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije. Posao vredan 52 miliona dinara poveren je konzorcijumu firmi “Novi Pazar put” i “Jedinstvo Sevojno”, a radovi će početi već tokom naredne sedmice.

 

Kameni most u Šarampovu, smešten na samom ulazu u grad, prvi put se u pisanim dokumentima pominje u dubrovačkim ugovorima 1413. godine. Kroz stoleća, u mnogobrojnim ratovima više puta je bio rušen i obnavljan.

– U popisu hercegovačkog sandžaka za vilajet Prijepolje iz 1485. godine navodi se da je zajednica od 11 hrišćana bila zadužena za održavanje mosta na Limu koji je podigao Mehmed Fatih. Kroz bogatu istoriju, on se pominje i nepuna dva veka kasnije, u zapisu o drvenom mostu koji je čuvala turska vojska. Kasnije, 1886. godine, na tom mestu podignut je novi most, čiji su stubovi bili od kamena, a njegova širina je bila tolika da su se na njemu mogla mimoići dvoja kola. Deset godina kasnije, most ponovo odnosi reka Lim. Poslednji put Turci su počeli da ga grade 1902. godine, a radovi su trajala sve do 1907, kada su postavljene kamene kule sa drvenim patosom – o bogatoj istoriji mosta priča, za “Novosti”, Asim Bećirović, profesor geografije zaposlen u Muzeju u Prijepolju.

Tokom prijepoljske bitke 4. decembra 1943. most je oštećen, dok je kompletno uništen u savezničkog bombardovanju 1944. godine. Sadašnji oblik on dobija četiri godine kasnije, kada je u postojeće kule ugrađeno desetine tona betona i čelika. Poslednje ozbiljno oštećenje most je pretrpeo tokom poplava koje su zadesile Prijepolje decembra 2010. godine, kada je pukao duž središnjeg dela.

Asim Bećirović, zaposlen u Muzeju u Prijepolju

– Projektom njegove sanacije, između ostalog, predviđeni su vertikalno izdizanje mostovske konstrukcije s postojećih stubova, saniranje kolovoznih i trotoarskih površina na njemu, odnosno saniranje pešačke ograde – kaže Edib Kajević, član Opštinskog veća Prijepolja.

Ostaci mosta 1896. godine, kada ga je odneo Lim – Foto Muzej u Prijepolju

NADZOR 

STRUČNI nadzor nad izvođenjem građevinskih radova na sanaciji kamenog mosta poveren je Saobraćajnom institutu CIP iz Beograda, koji je bio jedini učesnik u postupku javne nabavke. Rok za izvođenje radova je 150 dana, sa garantnim rokom od 24 meseca od dana primopredaje.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.