Država Srbija i Crkva

41
41

Na web stranici www.pravoslavlje.spc.rs  objavljen je prilog magistrice Ane Stjelje ,,Crkvene biblioteke kao čuvar kulturnog nasleđa” u kojem autorica podsjeća čitaoce da je kroz historiju svih pravoslavnih naroda postojala neraskidiva veza između Crkve i države, u kojoj su jedna drugu podržavale kad bi jedna od njih posustajala, formirajući jedinstveno nacionalno biće itd.

Autor: Liga za Sandžak

Poštovanim čitaocima sugerišemo da umjesto pojmova: Srpska Pravoslavna Crkva (SPC), srpski narod, kaluđeri… na trenutak zamisle da je riječ o pojmovima: Islamska Zajednica (IZ), bošnjački narod, hodže, imami… a umjesto ,,Turaka”    tlacitelji Bošnjaka, te da se nakon tako pročitanog teksta zapitaju – Kako bi ovdašnja javnost reagirala čitajući takav prilog? Zašto se optužuju vjerski poglavari IZ kada govore o problemima svoga naroda/nacije?

Prepuštamo da na ova pitanja odgovori savjest čitaoca!

OBJAVLJUJEMO ORGINALNU VERZIJU

Biblioteke Srpske Pravoslavne Crkve
Crkvene biblioteke kao čuvar kulturnog nasleđa
mr Ana Stjelja

Srpska Pravoslavna Crkva je imala tu čast da u srpskoj kulturnoj istoriji bude prva koja će u svoj hram radi bogosluženja uneti štampanu knjigu. Crkva je prva prihvatila da prikuplja, prepisuje i čuva knjige i od njih formira biblioteke koje danas predstavljaju opšte kulturno nasleđe našeg naroda.

Kroz istoriju svih pravoslavnih naroda zabeležena je neraskidiva veza između Crkve i države. Svako nacionalno, državno i kulturno uzdizanje srpskog naroda dovodilo je i do duhovnog uzdizanja. Država i Crkva su se međusobno dopunjavale i tako formirale jedinstveno nacionalno biće. Kada je država posustajala, duh Crkve je uvek bio dovoljno snažan da prepozna i prihvati narodne potrebe i da ih uputi u realizovanje nacionalnih težnji i ideala. Zasluge Srpske Pravoslavne Crkve kao inicijatora prve srpske knjige su velike i nikada nisu bile osporavane. Srpska Pravoslavna Crkva je imala tu čast da u srpskoj kulturnoj istoriji bude prva koja će u svoj hram radi bogosluženja uneti štampanu knjigu.
Osnivanje prvih biblioteka kod Srba vezano je za podizanje hramova i manastira odmah po primanju hrišćanstva. Biblioteke su doživele veliki uspon u doba Svetog Save i srednjovekovne srpske države. Stagnaciju u razvoju, biblioteke su doživele za vreme Turaka. Kada su se srpske crkve, koje su do tada bile rascepkane na nekoliko oblasnih crkava, ujedinile, biblioteke su već bile dobro organizovane a njeni knjižni fondovi bogati. Bez obzira na ratove i uništavanje crkava i manastira, skoro da nije bilo nijednog hrama niti crkvene opštine u kojima nije postojala manja ili veća biblioteka. Iako u početku skromnih kapaciteta, biblioteke su odigrale veliku ulogu u širenju knjige među narodom.
Crkva je prva prihvatila da prikuplja, prepisuje i čuva knjige i od njih formira biblioteke koje danas predstavljaju opšte kulturno nasleđe našeg naroda, ne samo po sadržini knjiga nego i po mestu gde su osnivane. Iz biografije Svetog Save saznajemo da je on iz Svete Gore, Soluna i drugih krajeva doneo mnogo knjiga u manastire Studenicu i Žiču. On je prilikom odlaska u svaku eparhiju, episkopima darivao potrebne knjige kako bi formirali svoje stručne biblioteke. Potpuno je razumljivo što su prvi i najbrojniji prepisivači ili „pisci“ naših starih knjiga bili dijaci ili prezviteri, odnosno parohijski sveštenici. Kaluđeri su posao prepisivanja knjiga počeli da obavljaju u svojim kelijama ili zajedničkim prostorijama koje su se nazivale skriptorijumi.
Naša najstarija biblioteka je biblioteka Manastira Hilandar na Svetoj Gori i ona je nastala upravo zahvaljujući pregalaštvu kaluđera. Crkvene biblioteke su popunjavane knjigama koje su kupovali vladari, vlastela, crkveni predstavnici, zanatlije, ali i siromašni seljaci. Kako se o knjigama vodilo računa u vreme njihovog nastajanja, može da se oceni i na osnovu mesta njihovog čuvanja. Manastirski i crkveni pirgovi izabrani su kao najsigurnija mesta za čuvanje knjiga od požara i krađa. Knjige nisu bile pošteđene uništavanja ni od strane Turaka, te je dobar deo tog kulturnog blaga, uprkos zalaganju da se sakrije i sačuva, bio uništen. Kada su se pojavile prve štamparije, naš narod je bio pod turskom vlašću, tako da se način umnožavanja knjiga nije mnogo izmenio. Knjige su se i dalje pojavljivale u rukopisnom izdanju sve do pojave savremenih biblioteka.
Može se zaključiti da su crkvene biblioteke svojevrsni čuvar srpskog kulturnog nasleđa. Važno je naglasiti da su se biblioteke razvijale i u vreme kada je srpski narod preživljavao najteže trenutke u svojoj istoriji. Zahvaljujući predanosti i snalažljivosti, a pre svega ogromnoj ljubavi prema knjizi, onih ličnosti koje su bile neposredno vezane za crkvu, kao što su znameniti episkopi i druga sveštena lica, knjiga se očuvala među narodom a samim tim i njegov duhovni i kulturni integritet. Nakon Drugog svetskog rata veliki knjižni fond je uništen ili mu se usled krađa gubi svaki trag, a proces njegovog dopunjavanja i obnavljanja još uvek traje. Pored biblioteke Manastira Hilandar, svakako da najznačajnije mesto zauzima Patrijaršijska biblioteka. Osim nje, među najznačajnije biblioteke Srpske Pravoslavne Crkve spadaju biblioteka Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve i školske biblioteke SPC.
Preko fondova ovih, ali i drugih biblioteka u sastavu SPC može se pratiti i razvoj književno-naučne misli kod Srba, što je neka vrsta istorijske potvrde o velikoj vrednosti knjige i njenog puta od Svetog Save do danas.

Liga za Sandžak djeluje u Bosni i Hercegovini.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

41 KOMENTARI

 1. “Jedini koji su pocinili genocid na ovim prostorima (osim nacista) su Srbi”
  Zaboravio si Turski genocid nad Jermenima, pa Turski genocid nad Srbima, pa Hrvatski genocid nad Srbima,Romima i Jevrejima, pa Mađarski genocid u Novom Sadu, pa Bugarski genocid na Turcima, pa Bošnjački genocid u Bratuncu … Ima ih koliko hoćeš, samo je pitanje ko šta priznaje ili ne priznaje. A jedina dva svetska priznata holokausta i genocida u pravom smilsu te reči su holokaust nad Jevrejima i nad Jermenima. Ne loži se …

  • Pa prijatelju, morao sam da upiŠem fakultet u Beogradu! Što, jel to neki problem? Da sam se javio od kuće, onda bi opet imao neki prigovor? Jel zabranjeno Srbima da pišu na ovim portalima, ako jeste recite tako (administratori) i nećemo više pisati! Ok? Ja sam mislio da je ovo slobodan portal gde svako ima prava da iznese svoje mišljenje?

   • Naravno da je ovdje dozvoljeno svima da se javljaju.
    To te nisam pitao, pitao sam te jel ti po zadatku ovo radis, posto se javljas sa (pretpostavljam) radnog mjesta? Samo to, sve ostalo sto si napiso je produkt tvoje maste.

   • Evo da ti olakšаm muke, nisam plaćen, a po zadatku jesam, ali ne po zadatku neke organizacije ili čega već, već pokušavam da svojim stavovima dokažem usijanim glavama da je svakom narodu svoja patnja najveća, i da svako piše svoju istoriju, i da su priče koje ovde pričaju identične i u Srba, što ukazuje da između naših ljudi u stvari, osim religijske nema nikakve razlike. Poenta mi je da se čuje glas Srbina, pravoslavca u ovom bezumlju antisrpskih histerčnih stavova i članaka. Ne mrzim bošnjake i nemam ništa protiv islama, više sam puta rekao da imam i dosta prijatelja bošnjaka a poreklom sam iz okoline Sjenice, selo Brnjica, ali su moji proterani odatle još pre 100 godina i to od strane muslimana. Eto toliko … Nisam plaćen za ovo što pišem, i nikada ne bih pristao da budem plaćen. Najviše bih voleo da dođe do iskrenog pomirenja svih naših naroda iz SFRJ, ali sa ovavkim izveštavanjem koje je na ovom sajtu teško, posebno sa ljudima koji pišu izrazito fašsitičke antisrpske i antipravoslavne stavove, a verovatno su ti isti plaćeni za to i najmanje su problema imali sa Srbima, jer sa sam spavao u kući čoveka kome su Srbi ubili oca tokom rata i bio ugošćen kao nigde drugde, i niko me nije osuđivao i popreko gledao, jer se zna imenom i prezimenom ko je to uradio. Ni jedan jedini ratni zločin u istoriji čovečanstva nije kolektivizirao krivicu, što pokušava muftija da uradi Srbima. Nikada! Boli me kada vidim šta se dešava i koja se histerija stvara kod bošnjaka sandžaka, i kojom se mržnjom zadojava jedan pošten i vredan narod. To neće izaći na dobro i to mi se ne sviđa. Jesi li zadovoljan odgovorom?

   • Do iskrenog pomirenja je moralo doci kad se JNA povukla iz Slovenije i Hrvatske-i gle cuda -sva se ova gvozdjurija navalila na bosanska pleca-potom!mislio je Alija- ali se grdno prevario -da ce ovi GUBITNICI naci neki odusak u njegovoj zemlji -U KOJOJ NECE RATA BITI I NE SANJAJUCI SRPSKU PERFIDNU IGRU DA CE NJEGOVA ZEMLJA BITI SUPER FINALE RASPADA SRPSKOG SNA-O SVIM SRBIMA U JEDNOJ DRZAVI!DO RATA U BOSNI NIJE SMJELO DOCI NI PO KOJU CIJENU I REGIONALIZACIJA JE BILA MOGUCA NE SAMO NA EKONOMSKIM OSNOVAMA NEGO I NACIONALNOM KLJUCU-COVJECE-AKO TO IMA IKOJE ZNACENJE ZA TEBE!SRBSKA JE GENERALNA KRIVICA JARANE-STO SVOJE ODNOSE SA MUSLIMANIMA-BOSNJACIMA U BOSNI I SANDZAKU SRBI NIKADA NISU HTELI DA RESE ILI RJESAVAJU A DA NISU PRIZIVALI ILI PRIZIVAJU DUHOVE PROSLOSTI!JOS CEMO DA SE -CERAMO U KUCI COVEKA -UBIJENOG OD MUSLIMANA ILI SRBINA -U NEKO DALEKO PROSLO VRIJEME!KAPIS!!!

 2. pravoslavne crkve se majnje bavu vjerskim pitajnjima vec drzavnim,zato i ima srpska pravoslavna crkva crnogorska,grcka,ruska…… sve se to lijepo spakuje religija nacija da bi bolje kontrolisali svoj narod,da im ne pobegnu ovce

 3. za 500god turci nisu porusili nijednu crkvu, a vi?
  dobro vam je naoisao onaj vas srbin
  “braco srbi, stoko jedna,
  nevaljala, neuredna…

  ni pisljiva boba vredna,
  braco srbi ,stoko jedna”

 4. zaista izgleda nestvarno….cccccc
  *…Kroz istoriju svih pravoslavnih/muslimanskih naroda zabeležena je neraskidiva veza između Crkve/Dzamije i države…*
  *…Država i Crkva/Islamska zajednica su se međusobno dopunjavale i tako formirale jedinstveno nacionalno biće…*
  *…Kada je država posustajala, duh Crkve/džamije je uvek bio dovoljno snažan da prepozna i prihvati narodne potrebe i da ih uputi u realizovanje nacionalnih težnji i ideala…*
  *…Kada su se srpske/bosnjacke crkve/džamije, koje su do tada bile rascepkane na nekoliko oblasnih crkava/islamskih zajednica, ujedinile, biblioteke su već bile dobro organizovane a njeni knjižni fondovi bogati…*
  *… Iz biografije Svetog Save/Muftije saznajemo da je on …. doneo mnogo knjiga u manastire/otvorio Internacionalni univerzitet…*
  *…Potpuno je razumljivo što su prvi i najbrojniji prepisivači ili „pisci“ naših starih knjiga bili dijaci ili prezviteri, odnosno parohijski sveštenici/hodže, ulema, glavni imami i Muftije…*

 5. Ne razumem poentu ovog članka, osim da se provociraju novi sukobi na relaciji bošnjaci-država? Članak je objektivan i priča o sasvi mdesetim stvarima. Kada bude sveštenstvo SPC osnivalo političje partije, i izdavalo političke manifeste, deklaracije, i pozivalo na izbore, na rušenje vlasti, na bunt, na štrajk … onda može da se poredi sa IZ zukorlića. Zbog jedne rečenice (koja je uzgred istinita), vi ste natuknuli celom članku jednu antisrpksu i antpravoslavnu notu, a članak govori o izdavanju knjiga tokom Osmansko-islamske okupacije Srbije!!! Pobogu! Prekinite više da širite nacionalnu i versku netrpeljivost.

  • SPC je sve to sto si nabrojavo odavno osnovala a na vrhu svega je SANU. Zasto bi SPC osnivo stranke kad ima drzavu? Zar ti stvarno mislis da smo mi glupi? O cetniku nezaprani ovu generaciju bosnjaka ne mozete prevariti skontaj to vec jednom!!!

   • Neznalice, neznanje nije sramota, sreća pa ima dobrih ljudi koji će te naučiti nešto novo. SANU nije osnovao niti jedan sveštenik, a još manje je bilo ko iz SPC bio njen član, dok je u BANU ima više članova hodža nego naučnika! Toliko o tvom kredibilitetu i poznavanju SPC i SANU.

   • hajde vise sa tom vasom verzijom uvijek ceo svijet jedno a srbi svoje tumacenje, pokusavamo da ti kazemo da nema potrebe da se popovi angazuju kad imaju i sanu i politicare i drzavu pa spc sve osmisli a ovi odrade.

    jedina razlika izmedju nas i vas je sto nas muftija i banu i bkz i bdz imaju za cilj oslobodjenje i boljitak bosnjaka i svih ostalih na prostoru sandzaka(za pocetak) a ovi vasi imaju za cilj da uniste sve sto nije srpsko, ali po onoj cuvenoj ko drugom jamu… najvise naudise srpskom narodu.

   • SANU- je kuhinja ratova na balkanu,genocida i svega zla so se desava na prostorima Balkana, zmiju treba u glavu a ne u rep

  • Od svog nastanka odnosno prelaska na krscanstvo SPC zajedno sa drzavom Srbijom a kasnije odnosno od kako je osnovana SANU sve tri zajedno planiraju, projektuju i izvrsavaju sve politicke, rusilacke, buntovne,strajkacke ratne ,istrebljivacke, genocidne i sve ostale akcije.
   Znaci lazi i lazi i lazi i dalje samog sebe i te lazi sto ti RTS prenosi i truje omladinu srpsku i ti te iste lazi mislis ovde da proturis, ali nemoze , nepije vodu.

   • Sve to isto i mi Srbi kažemo za islam i islamsku okupaciju Srbije 1459-1804. Sve one islamizovane, otete, pobijene, na kolac nabijene, sve silovane žene, sve progone, masovna etnička čišćenja i prevođenja u islam, sva ona poniženja sa sve otkopavanjem moštiju Svetog Sava i spaljivanjem istih … i šta sad? Dokle ćeš se vraćati u prošlost čoveče?

   • Vecina stvari koje vi govorite o tome vremenu su ciste lazi. Cak i da jesu istina te stvari su cinili ljudi koji vise nisu medju zivima vec dva vijeka. Srpski zlocinci koji su cinili zlocine setaju slobodno sirom ove planete. Velika razlika ceto, zar ne?
    Pravi si lazov, bas pratis upustva tvojih ucitelja iz SANU.

   • Bla bla bla … ti misliš tako, mi mislimo ovako, i to se neće popraviti nikada. Jednostavno smo dva različita sveta. Ja tvoje smatram genocidašima, zločincima,ubicama, koljačima, silovateljima itd. ti misliš da su moji i tako u nedogled i u krug. Ne vredi da polemišem uopšte.

   • Bolesni lazov si ti. Jedini koji su pocinili genocid na ovim prostorima (osim nacista) su Srbi. Cio svijet vas je osudio i sudi vam ali ti i dalje bolesno siris lazi. Ti jednostavno cekas sledecu priliku da nekog opljackas, ubijes, silujes izivljavas se i onda zabodes kolac sa natpisom SRBIJA.

   • postoji javna ali i tajna sprega (vrlo jaka)svih srpskih rezima i SPC!srbi se toga NE STIDE -NO NAPROTIV TE VEZE JACAJU SVE VISE SA PADOM OPCEG SRPSKOG REJTINGA-ONE SE PRETVARAJU U JAVNO REZANJE NA DRUGE!NAJBOLJI JE PRIMJER SPREGA MILOSEVICA I SPC U BOSNI PRIJE<ALI I TOKOM RATA!MOZE SE IPAK RECI DA JE OVO IZVJESNO KOPRCANJE SPC -JER DA NEJMA SRPSTVA,TJ NACIONALIZMA U NJOJ ONA BI DAVNO IZLAPILA!POJENJA, LITURGIJE KRSTENJA I SAHRANE-MALO JE VAJDE OD TOGA i TU JE PROFIT TANAK ,NO BUDZETSKA ALOKACIJA ZA AKTIVNOSTI SPC U OKVIRU SKOLSTVA,PENZIJA,PROPAGACIJE sVETOG sAVE I OSTALE NEBULOZE-SU POZAMASNA A OKO IM JE NA BOSNU I HERCEGOVINU I TAMOSNJE MUSLIMANE ALI I NA MUSLIMANE SANDZAKA!OVI CRNOKOSULJSI -ISPRASENE HISTORIJE -JOS UVIJEK JASU NA TRACKU SVJETLA STO JEDVA STIZE IZ DREVNOG RASA_RASPAMACENA SRPSTVA!SVETI SAVA -GLE CUDA JOS JE ZIV-A Hristos,STA TO BESE!!!

   • Naravno RTS, SANU, skolski program i Javna srestva informisanja u srbiji su zasnovana na lazima pa tako i ti ovde ponavaljas samo ono sto i tvoji predhodnici a sto je naravno LAZ.
    Interesantno je da u srbiji i na RTS-u na lazima snimaju filmove, sa tim istim filmovima slazu i ubijede javnost pa onda pokusaju na sud da dokazu , posto sudovi rade prema cinjenicama a ne prema laznim filmovima budu izgubljena strana na sudu a onda na snagu stupaju kostunica tadic dodik kacavenda i ostala raspustena banda.

   • ISto i ja kažem za tebe i tvoje … i šta ćeš sad? Hoćeš da me tužiš muftiji? Hoćeš da plačeš? Hoćeš li da emigriaš? Hoćeš li da ratuješ junačino?

   • Hoces li ti da ratujes stoko? Vi ste uvijek zapocinjali ratove i cinili zlocine. Sto dolazis na ovaj sajt hrdjo? Ako ti se ne svidja brisi odavde i pisi gluposti po svojim fasistickim sajtovima kojih ima na pretek.

   • jedini dokaz svega toga je vasa knjizevnost, film, i papagajsko demagosko trucanje koje prenosite sa kolena na koleno,
    kad ste nasli i pokazali neke dokaze o tome snimili neki objektivni dokumentarac o tome?

    nadjose se ostaci i dokazi o zivotu dinosaurusa samo nikad o ovome sto pricaju srbi iz doba osmanlija, davno je to bilo nema sta,

   • Ma brale, samo vi živite u svom paralelnom univerzumu, ograđujte sami sebe i saterujte u enklave, izolujte sebe od ostatka sveta i uživajte. Ali nemate prava da ostale građane Srbije, koji to ne žele, da saterujete u vaš paralalni svet i vaše bodljikave žice i da gušite sa prošlošću i da ih osuđujete što neće više da budu u mraku. Bilo je strahota, bilo je zločina na svim stranama, ne treba se nikada zaboraviti ali oprostiti se mora, jer se mora živeti dalje.Dokle god nas svi naši političari, srpski i bošnjački budu vukli u mrak prošlosti i vikali “genocid, rat, zločin, genoci, rat, zločin …” nema nikome od nas niti spasa niti napretka. Ne bih se više raspravljao o ovoj temi, sve što sam imao – rekao sam.

   • Postovani gospodine Boom,Bosnjaci i Sandzaklije se ne ogradjuju niti izoluju ni od koga a to su vam dokazali sto jos uvijek cekaju na neki demokratski potencijal Srbije i pored silnih cistki,genocida i progona koji se konstantno u zadnjih 100 godina provode nad njima.Ako nas neko izoluje i satjerava nas u “enklave”kako ti kazes to je Srbija koja na taj nacin zeli da nas zauvijek eliminise sa nasih prostora iako smo mi starosjedioci na ovim prostorima.Ipak bih zelio ovom prilikom da se zahvalim lideru LDP Cedomiru Jovanovicu koji je smogao snage da kaze Srpskom narodu u lice kako i na koji genocidan nacin je stvorn manji BiH entitet i ko konstantno stvara probleme u BiH znaci problem uvijek dolazi sa druge strane Drine,zato ovaj hrabri covjek zasluzuje najveci respekt sa moje strane.Slazem se sa tobom da se oprostiti moze ali se zaboraviti ne smije zbog buducih generacija koje dolaze,jer onaj ko zaboravi ista ga stvar ceka i u buducnosti a mi na Sandzaku tesko zaboravljamo kad nam neko nanese zlo.Drugarski pozdrav za tebe i savjetovao bih ti da se ugledas na one hrabre Srpske intelektualce koji ne misle kao rezim u Beogradu poput hrabrog Cedomira Jovanovica,Sonje Biserko,Natase Kandic,Bogdana Bogdanovica,advokata Srdje Popovica i drugih zao mi je ako sam nekog zaboravio samo tako ce doci do poboljsanja klime medjusobnog suzivota i uvazavanja medju nama.

   • Boom ti si lud,pa mi srbi smo sami sebe izolovali mi smo genocidni i kao takve nece nas u EU , neda Evropa, kad ukinemo Genocidnu RS, kad priznamo Kosovo, kad Sandzaku damo Autonomiju, e tek tada mozemo necemu da se nadamo

   • Opet si zalutao “Boom” jel misliš na one što je Karđorđe nabijao na kolac.Ti si iz genocidnog naroda. Stidi se. Ma ko je taj ludak da nosi mošti za Beograd? Koji je to narod,drugom narodu pravio svetilišta ? To je isto kao sa Ćele kulom u Nišu, dok francuz neotkri historisku tajnu ko je uzidao lobanje. Nauči čovječe nešto nemoj samo slušati SANU. U prošlost se moramo vraćati radi vas koji ste vjekovima nad Bošnjacima genocide čineli. Mora da se zna prava historija a ne historija koja je pisana uz guslrske pjesme, tako da i šarac poleti…….

   • Ma jok, nego ćemo da učimo monstruoznu historiju koju je pisao “akademik” muftija, ili neki drugi islamski fundamentalista sa ovih ili turskih prostora…

  • Kad bude reis ul ulema iz BiH dosao u Sandzak i cestitao Sandzaklijama najmladju Bosnjacku drzavu,i kad bude Bosnjacki Mup poslao bez poziva organa drzave Srbije “inspektore”bez oruzja i ovlastenja da pomogne u bilo cemu,a da ne pricam to sto su Srpski svjestenici osvestavali vodicom hrabre Srpske junake u pljacku i progon u BiH prema tome mozemo govoriti o takvim stvarima do jutra.Znaci pocisti prvo ispred svog dvorista da bi drzao pridiku nekom drugom koji se bori za ostvarivanje boljeg polozaja svog naroda unutar granica susjednih drzava nenasilnim sredstvima na sta ima pravo po svim Evropskim standardima i konvencijama.

 6. Nebeski narod je povlašćen i komunikacija,saradnja,zajedničko djelovanje Crkve i države(sekularne) je privilegija samo za nebeski narod dok mi male poturice i lojave Balije koji “uživamo u svim pravima” nema šta da tražimo i ugrožavamo ustavni poredak Srbije države srpskog naroda i “ostalih”!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.