Država nastavlja katasterski okupirati imovinu u Sandžaku!

61
61

Sjeverni Sandžak – Kako Sanapress saznaje iz izvora bliskih lokalnoj vlasti u Tutinu, pripremljena je odluka koju će Skupština opštine Tutin usvojiti na sledećem zasjedanju, a prema kojoj Opština Tutin Državnom univerzitetu u Novom Pazaru poklanja 12 hektara zemljišta u selu Đerekare, mjesna zajednica Suhi Do.

Muftija je izrazio čuđenje ovakvoj odluci i upitao se šta će profesori i studenti raditi na tim pašnjacima u selu Đerekare.

„Nemam nikakvog smisla dodjela tog zemljišta, osim ako nije to još jedan način da se i katastarski okupira zemljište u Sandžaku. Jer ako je u vlasništuvu općine onda je to vlasništvo građana posredstvom općine. Međutim Državni univerzitet je vlasništvo Ministarstva za obrazovanje, a to je Vlada. Ako je to zemljište Vlasništvo Državnog univerziteta onda je to vlasništvo Vlade. Dvije trećine teritorije Sanžaka je otuđeno na taj način. To je jedna vrsta obračuna sa građanima Sandžaka. Jedino u tom kontekstu mogu razumjeti taj čin“ – rekao je Muftija.

On je na kraju rekao da postoji i druga poruka ove odluke, a to je da su protiv autentičnih sandžačkih institucija ujednjeni režim i svi dijelovi režima na nivou općina u Sanžaku, kao i na nivou Vlade.

Tutin

Pašnjaci se poklanjaju srpskim državnim institucijama

Sjenica

Nadležnost nad šumama prebačena na općinu Ivanjica

Sjenica

Nadležnost nad prirodnim rezervatom “Uvac” prebačena na općinu Nova Varoš

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

Comments are closed.