Viši sud u Beogradu donio presudu: Država kriva za zločin u Kukurovićima

2
0

Priboj – Viši sud u Beogradu donio je presudu kojom je utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići u opština Priboj, 18. februara 1993. i to je prva takva presuda za područje Sandžaka, saopštio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

FHP je 9. jula 2007. pokrenuo sudski postupak protiv Srbije u ime 20 mještana Kukurović, a od suda je traženo da “obaveže državu da zbog odgovornosti za napad Vojske Jugoslavije (VJ) na Kukuroviće i štete na imovini mještana isplati odštetu od 32.750.000 dinara”.

“O visini odštete sud će odlučivati ukoliko Apelacioni sud potvrdi ovu presudu”, dodaje se u saopštenju.

U toku postupka održano je 12 ročišta na kojima je saslušano 10 svjedoka koji su “opisivali teror pripadnika VJ nad muslimanskim stanovništvom nakon što je VJ stigla na to područje u maju 1992.”

Tri svjedoka očevidca opisali su minobacački napad VJ na Kukuroviće 18. februara 1993, navodi FHP i ističe da je sud utvrdio “da su se pre napada jedinice Užičkog korpusa VJ nalazile u neposrednoj blizini sela i da je u minobacačkom i pešadijskom napadu uništena imovina mnogih meštana”.

Navodi se i da su 18. februara 1993. oko 18 sati “pripadnici VJ, čiji su položaji bili oko sela, napali selo Kukurovići” i da su mještani, “među kojima je bilo i djece, pobjegli kroz šumu, prema Pljevljima i Priboju”.

Dva dana kasnije, nekoliko meštana koji su se vratili u Kukurovićima “zatekli su zgarišta i pobijenu stoku”, a “u spaljenim kućama leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vrijeme napada nisu uspeli da napuste selo”.

FHP navodi da je 11. aprila 1993, “kada u selu više nije živeo niko, zapaljeno još osam kuća sa pomoćnim objektima”.

Istražni sudija je u oba slučaja izvršio uviđaj, ali nakon toga “nijedan mještanin Kukurovića nikada nije saslušan, niti je sprovedena bilo koja druga istražna radnja”, kaže se u saopštenju.
FHP navodi i da je 23. oktobra 2006. Okružnom javnom tužilaštvu u Užicu podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih pripadnika Užičkog korpusa VJ.

U saopštenju se dodaje i da je 27. oktobra 2006. to tužilaštvo obavestilo FHP da je predmet prosleđen Tužilaštvu za ratne zločine.
FHP navodi da je sud odbio prigovor zasterelosti koje je tokom postupka istaklo Republičko javno pravobranilaštvo, “jer Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i dalje preduzima radnje na otkrivanje počinilaca ovog zločina”.

(Priboj033)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Prijava zbog zločina u Kukurovićima

  Fond za humanitarno pravo podneo krivičnu prijavu 2006 protiv nepoznatih pripadnika VJ zbog zločina koje su izvršili 1993.

  Reč je o oružanim napadima na muslimansko selo Kukurovići, kod Priboja, u kojima su nepoznati pripadnici Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije 18. februara i 11. aprila 1993. ubili tri civila i uništili imovinu većeg broja seljana.

  Po izjavama svedoka datim Fondu, u popodnevnim satima 18. februara 1993. na Kukuroviće je izvršen pešadijski i minobacački napad iz tri logora Vojske Jugoslavije, koji su se nalazili oko sela.

  Meštani, među kojima je bilo i dece, pobegli su kroz šume prema Pljevljima i Priboju. Bežeći, neki od njih su već tada videli svoje kuće u plamenu. Dva dana kasnije, nekoliko meštana se vratilo u Kukuroviće da bi proverili u kakvom je stanju njihova imovina. Zatekli su zgarišta i pobijenu stoku.

  U spaljenim kućama pronašli su leševe Uzeira Buluta, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vreme napada nisu uspeli da napuste selo. Dana 11. aprila 1993, kada u selu više nije živeo niko, zapaljeno je još osam kuća sa pomoćnim objektima.

  EL FATIHU

  Selo Kukurovići, nekada nastanjeno pretežno muslimanskim stanovništvom, nalazi se u uz državnu granicu Srbije sa BiH. Od 8. maja 1992. do okončanja ratnih sukoba u Bosni, u Kukurovićima i ostalim pograničnim selima bio je smešten broj pripadnika rezervnog sastava Vojske Jugoslavije iz Užičkog korpusa.

  Fond za humanitarno pravo podseća da se meštani Kukurovića, zbog nemogućnosti da sami obnove svoje domove, još nisu vratili u selo, a država im nikada nije dodelila status raseljenih lica, niti pomoć bilo koje vrste.

  PRODJE 7 GODINA “Država kriva za zločin u Kukurovićima”

  A GDJE SU KRIVCI???? KO CE DA ODGOVARA????? NIKO JEL

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.