13. Novembar 2010

Sjeverni Sandžak – Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin je izjavio da je pitanje podjele unutar Islamske zajednice kompleksno, ali i premostivo.

„Sramota je za našu državu, a za Evropu neprihvatljivo da u Srbiji imamo dvije islamske zajednice. To nije krivica vjerskih lidera, već države. Riječ je o ozbiljnom pitanju u koje je svako umiješao prste, a najmanje su se pitali građani Sandžaka i oni koji su zavađeni”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin kaže da je odlučan da „stvari vrati u normalne okvire” kada je riječ o jedinstvenoj islamskoj zajednici, a na pitanje da li je to izvodljivo on tvrdi da „postoje modeli da svi budu zadovoljni”.

Međutim, Ugljanin smatra da bi ta jedinstvena Islamska zajednica trebala da bude ustrojena tako da će imati svoj Rijaset, odvojen od Bosne i Hercegovine, kao što to imaju muslimani u Crnoj Gori.

„Islamska zajednica mora da poštuje osjećanja ljudi, ti ljudi imaju svoje adrese i svoje lične karte. Ona bi trebalo da bude napravljena po teritorijalnom principu i prema zakonima ove zemlje, a da li će neko duhovno da bude okrenut ovome ili onome to je druga stvar”, kazao je Ugljanin.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles