Država izbjegavala da rješava probleme medija

0
15

Sjeverni Sandžak – Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski izjavio je da nije dobro što se o značajnim pitanjima za medije, poput vlasništva i finansiranja, razgovara tek 11 godina posle demokratskih promjena.

Tokom predstavljanja časopisa “Izazovi evropskih integracija” čiji je treći broj o medijima, Veljanovski je naveo pitanja o tome koje medije država treba da finansira i osniva, pod kojim uslovima i standardima, kako rješiti status Tanjuga i koje moderne evropske standarde Srbija realno može da primjeni.

“Mi smo nažalost imali ovih 10-11 godina situaciju u kojoj je država, zvanične institucije vlasti, uporno izbjegavala da se izjasni o svim tim pitanjima”, rekao je Veljanovski, dodavši da se država u zakonodavna pitanja aktivnije uključila tek u prethodnih godinu do
dve.

U izjavi za EurAktiv (www.EurActiv.rs) Veljanovski je rekao da žali što će se mediji, kako izgleda, i dalje finansirati direktno iz budžeta, umjesto finansiranja prohekata što su predlagali autori nacrta vladine Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji, među kojima je i on.

“Nažalost, i dalje dominira stav da država treba da ima na spisku jedan broj medija kojima će iz budžeta davati novac, bez obzira na to kako oni tu svoju funkciju ostvaruju”, rekao je Veljanovski.

Projektno finansiranje, kako je naveo, podrazumeva konkurs i potpuno “transparentnu” dodjelu novca – na osnovu jasnih kriterijuma.

Novinskim agencijama je bio posvijećen veliki dio debate, a Veljanovski je rekao da nema razloga da jedna agencija koja je na tržištu, dobija novac iz budžeta, a isti princip važi i za druge oblasti medija.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.