8. Novembar 2013

MuamerZukorlic39_zpsb72b0f6d

Novi Pazar – Srpski list ‘Politika’ je pisao danas o proširenju vakufskih objekata koje čini Muftija Zukorlić. Tekst vam prenosimo u cjelosti:

CaptureČelnici Novog Pazara i građevinski inspektori već godinama sa prozora svojih kancelarija gledaju dokaze svoje nemoći. Nasuprot zgrade Gradske uprave, s druge strane gradskog trga, već nekoliko meseci građevinari rade na zgradi u kojoj se nalazi Fakultet za islamske studije. Zgradu koristi Islamska zajednica u Srbiji na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić.

Pre par godina uz zgradu su bespravno dograđena dva ugostiteljska objekta. Jesenas su lokali prošireni, pa je, tvrde u gradskoj upravi, zauzeto nekoliko ari gradskog zemljišta. Zatim je na zgradi dozidan još jedan sprat. I sve to bez ikakvih građevinskih dozvola.– Podnosili smo prijave, izdali rešenje da se radovi obustave, postavili znak da su radovi zabranjeni, o svemu obavestili policiju, dakle preduzeli smo sve što je u našoj nadležnosti – kaže načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Mensur Bulić, ističući kao nepravdu to što se za bespravnu izgradnju najviše proziva građevinska inspekcija. Znak o zabrani radova je uklonjen, policija nije reagovala, a zgrada na centru grada dobija novi krov. – Nemamo dozvolu i gradićemo bez dozvole. Zašto? Zato što za 20 godina nismo dobili dozvolu ni za jednu džamiju ili bilo koji islamski objekat u Novom Pazaru. I šta misle, da ću da puzim i da ih molim. Ne pada mi na pamet! – poručio je muftija Zukorlić.

Načelnik novopazarske Gradske uprave Ahmedin Binjoš međutim kaže da ni Mešihat ni Muamer Zukorlić nisu podneli nijedan zahtev za izdavanje građevinske dozvole za bilo koji verski objekat. On kao dokaz nepristrasnosti radnika Gradske uprave navodi da je supruga Muamera Zukorlića nedavno tražila i dobila građevinsku dozvolu za porodičnu kuću.

Zahtevi za građevinske dozvole i za legalizaciju podnose se Odeljenju za urbanizam. Načelnik Ismail Batilović kaže da je ovom odeljenju 2003. godine Mešihat podneo nekoliko zahteva za legalizaciju verskih objekata. Međutim, pošto dokumentacija nije bila kompletna, nadležna služba je pozvala Mešihat da kompletira zahteve, što nije urađeno, pa nije izdata nijedna dozvola. Batilović kaže da po novom zakonu zahtevi za legalizaciju mogu da se kompletiraju u naredna tri meseca, te da će građevinske dozvole biti izdate za sve objekte gde postoje uslovi. – Kada vam je vlast otela slobodu i pravo, zar ćete slobodu i pravo ostvarivati na šalteru te vlasti?! Naravno da nećete. Zato se oteta sloboda uzima a ne traži – poručio je Zukorlić i dodao: – Gradićemo još sto hiljada kvadratnih metara i to na svakoj stopi vakufske zemlje. I baš me briga što me prozivaju!

Načelnik odeljenja za inspekcijske poslove Mensur Bulić ističe da se objekti koje gradi Mešihat najčešće nalaze na parcelama čije je vlasništvo sporno, za koje Islamska zajednica tvrdi da je reč o vakufskoj imovini. To važi za parcele na gradskom trgu, zatim u Novopazarskoj banji, na Hadžetu…

U Osnovnom tužilaštvu u Novom Pazaru kažu da je u toku prethodni postupak u kome se prikupljaju dokazi za pokretanje krivičnog postupka protiv Muamera Zukorlića. Na ranije zahteve građevinske inspekcije da policija asistira prilikom sprečavanja bespravne gradnje odgovoreno je da se nisu stekli zakonski uslovi. Načelnik inspekcije Bulić dodaje da ne zna šta to znači. – Državni organi moraju da odgovore da li je Zukorlić zaštićen i oslobođen obaveze da poštuje zakonske propise, jer sve što smo preduzeli ne daje rezultate – ističe načelnik Gradske uprave Ahmedin Binjoš.

Zdanje u centru grada polako dobija konačan izgled. Neki Novopazarci to odobravaju, dok drugi smatraju da bi odavno bilo srušeno da je neki siromah nešto počeo da gradi bez dozvole.

S. Bakračević

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles