29. Novembar 2011

Sjeverni Sandžak – Država nije voljna da se odrekne uticaja na medijsku sferu, ne postoji zdrava tržišna medijska konkurencija kao ni dovoljno političke volje da se sprovedu medijski zakoni, ocjenjeno je danas na okruglom stolu Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

Na predstavljanju izveštaja o Monitoringu medijske scene u Srbiji, docent Fakulteta političkih nauka Dejan Milenković rekao je da ne postoji politička volja da se država povuče iz medija a da će u sprovođenju Medijske strategije najveći izazovi biti osnivanje šest regionalnih javnih servisa, transformacija Tanjuga i pravo nacionalnih savjeta da osnivaju medije.

Milenković je podsjetio da je, posle 5. oktobra 2000. godine, osnovna teza srpskih vlasti bila da mediji moraju da budu slobodni i da se vlast neće miješati u njihov rad, ali da to nije sprovedeno jer ne postoji politička volja.

“Medijska strategija je samo spisak lijepih želja i ona neće biti uspješna ako nema političke volje… Ako Vlada godinama nije uspela da sprovede dva medijska zakona, kako će onda to uspeti sa Strategijom?”, zapitao je on.

Profesor FPN-a Rade Veljanovski kritikovao je plan Medijske strategije koji predviđa da se, osim javnih servisa Srbije i Vojvodine, osnuje još šest regionalnih javnih servisa.

“Zbog čega šest regionalnih javnih servisa van Vojvodine? Zašto da ne bude i tamo, ako ih ima u ostalim dijelovima Srbije”, rekao je on i dodao da Strategija prvi put predviđa veći broj medija koje osniva država, nego što je to bilo do sada, što je korak unazad.

Povjerenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Rodoljub Šabić je zapitao kako će se finansirati regionalni javni servisi, kada i Radio-televizija Srbije ima problem sa naplatom pretplate i normalnim funkcionisanjem.

Predsjednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Jelena Trivan rekla je da ne stoje optužbe da će izbor upravnih i nadzornih odbora u regionalnim javnim servisima biti vođen tako da zadovolji političke stranke, već je rekla da će se to raditi na osnovu zakona i putem konkursa.

Ona je rekla da privatizacija svih 170 medija čiji je država osnivač ne može da se sprovede u kratkom roku, zbog potrebe da se poštuje odgovarajuća procedura, ali da to ne znači da država oklijeva da se povuče iz medija.

Trivan je dodala da se mediji manjina, koje će osnivati nacionalni savjeti, neće finansirati iz budžeta a da će “ostati da se vidi” da li će biti pod političkim uticajem manjinskih stranaka.

Izvor: RadioStoPlus.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles