Država da odriješi kesu i pomogne razvoj Bihora

0
24

 

Image result for almir muratovic bdz

Sramota je da opština Petnjica, koja zahvata površinu od 173 kvadratna kiliometra, ima ovako neuređen centar, ističe Almir Muratović

Opštinski odbor Stranke pravde i pomirenja uputio je pismo predsjedniku opštine Samiru Agoviću sa predlozima rješavanja nekoliko prioritetnih infrastrukturnih problema u Petnjici. U pismu su naznačena tri projekta koja bi, kako je navedeno, u cilju dalje urbanizacije Petnjice, trebalo da se realizuju što prije. Radi se o izradi trotoara na dionici puta Petnjica-Gusare, zatim proširenju lokalnog puta Petnjica-Azane na usponu pored ambulante i izradi zaobilaznice i šetališta od samog ulaza u urbanizovani dio grada, pored lijeve obale rijeke Popča, do Lagatorskog mosta.

-Zbog velike frekfencije saobraćaja na potezu Petnjica – Gusare, kao i velikog broja pješaka, a naročito djece, smatramo da je na toj dionici puta radi bezbjednosti potrebno uraditi trotor po svim odgovarajućim standardima. Takođe, treba proširiti lokalni put Petnjica- Azane na usponu pored ambulante, jer se radi o veoma uskom kolovozu koji ne dozvoljava da se, naraočito u zimskom periodu, vozila nesmetano mimoilaze. Među prioritetima je i izgradnja zaobilaznice i šetališta do Lagatorskog mosta, čime bi se zaštitila imanja koja se nalaze pored rijeke Popča, a došlo bi i do rasterećenja saobraćaja kroz centar Petnjice – naglasio je predsjednik petnjičkog odbora Strranke pravde i pomirenja Almir Muratović.

On je kazao da se iskreno nada da će centar Petnjice ubrzo dobiti drugačiji izgled nakon što je završena procedura oko izrade Prostornog plana.

-Tačno je da je cenrat Petnjice neuređen. Zato svi politički faktori treba da daju pini doprinos da se uzvrši njegova modernizacija. Jer, sramota je da opština Petnjica, koja zahvata površinu od 173 kvadratna kiliometra, ima ovako neuređen centar. Poslednjih decenija malo toga je urađeno na stvaranju neophodnih tehničkih i drugih uslova za odvijanje nekog normalnog života. Dobri je što je urađena moderna zugrada Opštine i objekat u kojem su smještene određene državne istitucije. Ali, to nije dovoljno. Zato zahtijevimao da država odriješi kesu i da izdvoji više sredstva kako bi se uozbiljila priča koja se tiče rješavanja osnovnih problema u opštini Petnjica – naveo je Muratović.

Istakao je da je neophodno intenzivirati radove na regulaciji gradskog potoka koji prolazi kroz centar Petnjice. Podsjetio je da su radovi bili obustavljeni zbog neusaglašavanja ovog projekta sa projektom rekonstrukcije gradskih ulica.

– Problemi su prevaziđeni pa očekujemo da se radovi završe u što kraćem roku, a Petnjica će kanalisanjem potoka izmijeniti svoj izgeled- naglasio je Muratović.

Sanirati bivše društvene objekte 

Iz Stranke pravde i pomirenja ističu da je u cilju dalje urbanizacije Petnjice neophodno izvršiti sanaciju bivših društvenih objektata, koje, kako su naveli, nakon toga treba ustupiti onima koji su spremni da daju doprinos razvoju turizma i proizvodnji zdrave hrane.

– Umjesto istrošenih partijskih priča Petnjici su potrebne konkretne stimulativne mjere, na osnovu kojih bi se mijenjala sadašnja dosta učmala slika Bihora. Objekti iz vremena kad je Petnjica imala svoju opštinu su praktično van funkcije. Država treba da sve te objekte dovede u red i da ih da na upotrebu ozbiljnim investitorima, kako bi u njima instalirali kapacitete za promociju turizma i proizvodnji zdrave hrane – poručili su iz Stranke pravde i pomirenja.

D.J.

(dan.co.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.