Drugi dan simpozija o Sandžaku (Foto)

2
44

Novi Pazar – Naučni simpozij o Sandžaku u organizaciji NVS-a nastavljen je i danas. U 10 časova otpočela je 3. sesija kojom moderira akademik Muhaemd Filipović.

Prije izlaganja referata akademik Filipović je izrazio zadovoljstvo na uspješno organiziranom simpozijumu.

„Prva činjenica koja me je fascinirala jeste ta da je organizator za relativno kratko vrijeme uspio organizirato i sprovesti ovako ozbiljan naučni simpozij.

A druga činjenica koju sam jučer konstatirao je veoma visok kvalitet referata, diskusija i uopće mišljenja, što mi govori da je u Sandžaku izrasla nova mlada intelektualna snaga, koja će imati volje i samopouzdanja da se susretne i suprostavi svim problemima koji susreću narod u Sandžaku i rješavati ih. Zato Vam ja čestitam na jučerašnjem naučnom danu.“ – kazao je akademik Muhamed Filipović a potom najavio referat prvog izlagača.

U današnjoj trećoj i četvrtoj sesiji referate će podnijeti: dr. Hivzo Gološ: „NAJZNAČAJNINI HISTORIJSKI DOGAĐAJI ZA SANDŽAK 1912. 9 2012.“, dr. Admir Muratović: “STRADANJE BOŠNJAKA U SANDŽAKU OD 1912. DO 2012.”, prof. Edin Turković: „BOŠNJACI SANDŽAKA U ZVANIČNIM UDŽBENICIMA HISTORIJE“, dr. hfz. Almir Pramenković: “ISLAMSKA ZAJEDNICA U SANDŽAKU OD 1912. DO 2012.”, dr. Ibro Skenderović: “GEOGRAFSKE ODLIKE SANDŽAKA”, potom u četvrtoj sesiji, ujedno i posljednjoj, dr. Sefer Međedović: “USTAVNO-PRAVNE I MEĐUNARODNO PRAVNE MOGUĆNOSTI PREKOGRANIČNE AUTONOMNE REGIJE SANDŽAK”, dr. Rifat Redžović: “BOŠNJACI SANDŽAKA OD NEGACIJE DO NACIJE”, dr. Džemil Bektović: „ULOGA I ZNAČAJ SANDŽAKA ZA OČUVANJE IDENTITETA BOŠNJAKA KOSOVA I MAKEDONIJE“, dr. Suad Bećirović: “SANDŽAK MOGUĆA ZONA SUSRETA EKONOMIJE I INTERESA” i dr. Adnan Čaušević: „ZDRAVSTVO U SANDŽAKU OD 1912. DO 2012.“

Četvrtom sesijom moderira prof. dr. Mevlud Dudić.

Nakon izlaganja referata, pristupit će se diskusiji, a potom predlaganju zaključaka. Komisija, koju imenuju učesnici simpozijuma, izradit će prijedlog zaključaka po ranijim prijedlozima i potom ih dati na usvajanje.

Salahudin Fetić

(Mešihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.