Drugi dan boravka predsjednika Vlade Crne Gore u Njujorku

0
2

Crna Gora – Drugi dan boravka predsjednika Vlade Igora Lukšića u Njujorku obilježili su brojni susreti sa stranim državnicima, među kojima i razgovori sa premijerom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom, predsjednicima Kipra i Albanije Demetrisom Kristofijasom i Sali Berišom.

Politička saradnja na ovom planu bila je samo jedna od tema o kojima su razgovarali premijeri Crne Gore i Turske. U fokusu njihove pažnje bila je i ekonomska saradnja, što je Igor Lukšić objasnio riječima kako Crna Gora želi da „u situaciji kada su politički odnosi dvije zemlje veoma dobri iskoristi ekonomsku ekspanziju Turske“.

Najvažnija konkretna tema o kojoj se ovih dana govori u crnogorskoj javnosti – privatizacija Montenegro Airlinesa bila je, takođe, na dnevnom redu, potvrdio je naš premijer. Još ranije je, naime, objavljeno da turska avio-kompanija Turk Hava Yollari pokazuje interesovanje za našeg avioprevoznika.

Kasno večeras po ovdašnjem vremenu (noćas po srednjeevropskom) predsjednik Vlade će biti gost na dva skupa – na prijemima čiji su domaćini predsjednik SAD Barak Obama i nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton.

Ministarstva saobraćaja dobila su zadatak da intenziviraju komunikaciju do posjete Igora Lukšića Turskoj. Na rastanku je rečeno – vidimo se u Ankari

NJUJORK – Predsjednici vlada Crne Gore i Turske Igor Lukšić i Redžep Tajip Erdoan dogovorili su se juče u Njujorku da se naše dvije zemlje uzajamno podupru prilikom kandidature za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti.

– Razgovarali smo i o obezbjeđivanju recipročne podrške jedne zemlje drugoj u smislu pojedinih međunarodnih ambicija – a prije svega se to tiče članstva u Savjetu bezbjednosti, Turske nešto ranije u odnosu na Crnu Goru, ali je važno i za nas da imamo podršku jedne tako velike zemlje – rekao je crnogorskim novinarima u Njujorku predsjednik crnogorske vlade. Dodao je da je Crna Gora istakla svoju kandidaturu za članstvo u Savjetu bezbjednosti za 2025-2026.

Vidimo se u Ankari

Turski premijer rekao je, nakon sastanka, izvještačima Pobjede i TV Crne Gore da je ovaj sastanak bio prilika za razmjenu mišljenja na više tema, ali da je pozvao Igora Lukšića u posjetu Turskoj i da će to biti prilika za detaljnije razgovore. Ovog puta je bilo riječi i o odnosima dviju zemalja sa Evropskom unijom i sa međunarodnim institucijama – rekao je turski premijer.

Politička saradnja na ovom planu bila je samo jedna od tema o kojima su razgovarala dva premijera prijateljskih zemalja. Bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji, što je Igor Lukšić objasnio riječima da Crna Gora želi da „u situaciji kada su politički odnosi dvije zemlje veoma dobri iskoristi ekonomsku ekspanziju Turske“.

– Treba iskoristiti i potencijale, ali i interesovanja Turske kada je Crna Gora u pitanju – rekao je Igor Lukšić napominjući da prije svega govori o saradnji u oblasti saobraćaja i turizma.

– Turizam je samo jedna od oblasti, a ima ih više – rekao je nakon sastanka Redžep Tajip Erdoan.

Najvažnija konkretna tema o kojoj se ovih dana govori u crnogorskoj javnosti – privatizacija Montenegro Airlinesa bila je takođe na dnevnom redu, potvrdio je naš premijer. Još ranije je, naime, objavljeno da turska avio-kompanija Turk Hava Yollari pokazuje interesovanje za našeg avioprevoznika. Ovaj sastanak, međutim, rekla su oba predsjednika vlada, nije bio prilika za detaljno razmatranje svih mogućih oblika saradnje, pa je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni prilikom, kako je rečeno, skore zvanične posjete predsjednika Vlade Crne Gore Turskoj budući da mu je juče upućen poziv za posjetu.

– To će biti šansa da o tome detaljno razgovaramo. Ono što smo se dogovorili je da u međuvremenu uradimo sve što možemo, da intenziviramo komunikaciju dva ministarstva saobraćaja i da provjerimo šanse za zaključivanje određenog sporazuma koji bi otvorio vrata za jedno takvo povezivanje – rekao je premijer dodajući da to sve, naravno, ima svrhe samo ako to „ima svoju ekonomsku podlogu i ekonomsku računicu“. Dodao je da se to odnosi i na aviokompaniju i na eventualno zajedničko ulaganje u aerodromsku infrastrukturu. Predstojeći period, rekao je naš premijer, treba iskoristiti da pokušamo da na nivou dva ministarstva saobraćaja definišemo dva sporazuma koja bi onda bila podložna ekonomskoj provjeri.

Sastanak Lukšić-Erdoan, međutim, nije bio uobičajeni razgovor na ekonomske teme. To su potvrdila oba premijera. Domaćin je rekao da njegova zemlja želi da iskoristi dobre istorijske veze sa Crnom Gorom i da je to okruženje u kojem naši odlični odnosi mogu da budu čak i mnogo bolji. Ponovio je da uskoro želi da ugosti Igora Lukšića u svojoj zemlji i da će tada biti mnogo toga jasnije. Ton sastanka, međutim, bolje od svega se mogao primijetiti na njegovom samom kraju kada su jedan zvaničnik turske delegacije oprostio srdačno od našeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena riječima: „Vidimo se u Ankari“.

Kipar u eurointegracije

Igor Lukšić se sastao i sa predsjednikom Kipra Demetrisom Kristofijasom. Ocijenio je taj sastanak posebno važnim, obzirom da bi Kipar trebalo da naredne godine predsjedava Evropskom unijom i to, kako je rekao naš premijer, „možda baš u vremenu kada će početi naši pregovori sa EU“.

– Ono što je takođe važno je da je to mala zemlja koja nam može ponuditi brojna iskustva u smislu upravo pregovaračkog procesa. Kako bismo iskoristili njihova iskustva i šeme koje su koristili u okviru svojih pregovora u procesu priključenja Evropskoj uniji – rekao je Igor Lukšić.

Sa Berišom o jezeru

Sastanak sa predsjednikom susjedne Albanije bio je prilika da se, kako je rekao novinarima Igor Lukšić, još jednom potencira pitanje regionalne saradnje.

– Naši politički odnosi su na zadovoljavajućem nivou, ali postoji nekoliko projekata za koje smo zainteresovani, a tiču se putne infastrukture i situacija na Skadarskom jezeru kada su poplave ili suše – rekao je premijer Lukšić dodajući da će o tome detaljnije biti riječi prilikom predstojeće posjete premijera Albanije našoj zemlji.

Kasno večeras po ovdašnjem vremenu (noćas po srednjeevropskom) predsjednik Vlade će biti gost na dva skupa – na prijemima čiji su domaćini predsjednik SAD Barak Obama i nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton.

Današnji dan donosi nešto manje obiman dnevni red našem premijeru. Pored sastanka visokih zvaničnika na temu koja i jeste tema ovog zasijedanja Generalne skupštine – prevencija konflikata i održavanje mira i sigurnosti, najavljeno je zatvaranje konferencije Klintonove globalne inicijative, sastanak čelnika balkanskih država, kao i prijemi koje priređuju predsjednik Mađarske Pal Šmit i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan.

Lukšić -Tadić: Ni zdravo, ni pomoz bog

NJUJORK – Premijer Crne Gore i predsjednik Srbije mimoišli su se juče pred sjedištem Ujedinjenih nacija, ali nijesu razmijenili pozdrave.

Na manje od deset metara prošli su jedan od drugog Igor Lukšić i Boris Tadić krećući se u suprotnim pravcima. Taman kada je naš premijer završio razgovor sa novinarima i užurbano krenuo u pratnji ambasadora Milorada Šćepanovića iz Ružičnjaka (Rose Garden) – mjesta u kompleksu sjedišta UN na samoj obali East Rivera na kojem obično državnici i zvaničnici daju izjave i intervjue – ka glavnoj zgradi na bilateralni sastanak sa administratorkom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Helen Klark, u Ružičnjak je ulazio srpski predsjednik sa brojnom svitom i nekoliko novinara iz svoje zemlje. Dvojica zvaničnika su se gotovo sudarili, mimoišavši se na pločniku širokom oko tri metra.

Na pitanje da objasni situaciju, premijerova savjetnica za medije Andrijana Vukotić, koja je i sama bila na licu mjesta, rekla je Pobjedi da naš premijer nije vidio srpskog predsjednika.

Slično je prilikom „bliskog susreta“ sa Borisom Tadićem prošao i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. Dok je srpski predsjednik davao dužu izjavu novinarima iz svoje zemlje, na prostor udaljen samo desetak metara od njega stigao je istim poslom generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. Bivši danski premijer brzo je završio i krenuo natrag ka zgradi, dok je Boris Tadić još govorio. Na pitanje Pobjede postavljeno u prolazu je l’ se to on i Tadić i ne pozdravljaju zbog zaoštrene situacije na Kosovu, Rasmusen je odgovorio kratko uz osmijeh: „Na Kosovu je OK, držimo tamo čvrst stisak“.

Boris Tadić je za to vrijeme rekao novinarima iz svoje zemlje da ga u Njujorku čekaju teški razgovori, među ostalim i sa generalnim sekretarom NATO-a.

– Očekujem značajne teškoće u razgovorima sa visokom predstavnicom EU Keti Ešton i američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, možda i sa predsednikom SAD Barakom Obamom i sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom – rekao je Boris Tadić ponovivši da neće napustiti „principijelnu poziciju“ i preći „crvene linije“.

Izvor: Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.