Dramatično u okolini Šapca, naređena hitna evakuacija

0
17

Srbija – Evakuacija desetak sela uzvodno i nizvodno od Šapca naređena je zbog opasnosti od probijanja nasipa na Savi.

Šef gradskog štaba odbrane od poplava general Ljubiša Diković naredio je hitnu evakuaciju stanovništva desetak sela uz nasip na desnoj obali Save uzvodno i nizvodno od Šapca

Nasip je počeo da popušta i postoji ozbiljna opasnost od probijanja vode na pojedinim mjestima. Prvi znaci upozorenja su da se u donjem delu nasipa pojavila voda i stvara mulj, te je zbog toga nasip nebezbjedan.

General Diković je lično molio i naređivao meštanima da napuste domove kako bi spasili živote.

Najugroženija naselja su Čevrntije, gde je i u toku noći bilo problema, ali je 500 vojnika uspjelo da sanira nasip, zatim Drenovac, Mačvanski Pričinović, Ševarice, Tabanović, Orid, Mrđenovac, Miokus, Provo…

Sam grad Šabac trenutno nije ugrožen.

Od 15. maja do sinoć, sa područja šabačkih sela u kojima je naređena preventivna evakuacija stanovništva, izvedeno je 814 ljudi, objavila je Gradska uprava.

Štab za vanredne situacije naložio je lokanoj samoupravi da od danas angažuje radnike javnih preduzeća na poslovima za koje nedostaje ljudstva za odbranu grada, kao što je punjenje vreća sa pijeskom i još jednom pozvao Šapčane da se prijave u što većem broju, u kasarni ili u Hali sportova “Zorka“.

Pošto vanredna situacija traje već više dana i svi su izgledi da će potrajati još neko vrijeme, gradu je potrebna hrana i voda, čizme i obuća, stočna hrana, kao i pumpe za ispumpavanje vode iz objekata, pa je Štab pozvao sve koji su u mogućnosti, da upute pomoć. U ataru sela Mrdjenovca, gde je naredjena evakuacija ljudi, ostalo je 30 ovaca, 40 krava i oko 100 svinja koje je neophodno hraniti.

(blic)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.