30. Oktobar 2011

Sjeverni Sandžak – Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić rekao je danas da je Srbija ugrožena terorizmom iz tri potencijalna izvora od kojih je najveća pretnja radikalne forme islama, odnosno vehabijske organizacije.

Dragišić je za aganciju Beta rekao da opasnost od terorizma u Srbiji nije velika, ali da svakako postoji.

“Vehabijske organizacije mogu djelovati ili zbog rešavanja pitanja u Sandžaku ili kao dio globalne islamističke mreže, što se desilo jučer u Sarajevu”, rekao je profesor.

“Jašarević je, kao deo međunarodnog islamističkog pokreta, pucao na ambasadu SAD i poručio da Amerika treba da ‘digne ruke od muslimana'”, rekao je Dragišić i dodao da se napad po toj logici mogao dogoditi i na ambasadu SAD u Beogradu.

Prema njegovom mišljenju, drugi mogući izvor terorizma na Srbiju je vezan za pitanje statusa Kosova, ali kako je kazao, ta mogućnost je trenutno mala, “zbog odgovarajućih političkih okolnosti” za albanske ekstremiste.

Profesor je naveo da su organizovane kriminalne grupe treći mogući nosioci terorizma, jer su one u zemlji i regionu dostigle značajnu političku snagu pošto imaju mnogo novca.

“Uvjek kad imate mnogo novca, imate političke ciljeve i onda terorizam može biti način da se oni postignu”, rekao je Dragišić.

Izvor: RadioStoPlus.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles