Dragan Šutanovac: “Srbija slala tenkove na Srebrenicu”

0
5

“Prepoznajem rukopis onih koji će biti protiv, jer taj rukopis se prepoznaje još iz devedesetih godina. Taj rukopis se prepoznaje i kada su paljene ambasade, i kada je branjena SCG sa guslama u Centru “Sava”, i kada su praćeni tenkovi u tu istu Srebrenicu”, izjavio je ministar Šutanovac u intervjuu Tanjugu.

Ministar odbrane Srbije i potpredsjednik DS-a Dragan Šutanovac tvrdi da će rezolucija o Srebrenici pokazati ko se na političkoj sceni u Srbiji “ponaša i razmišlja kao odgovoran čovjek, a ko je i dalje ostao u vremenu koje treba da bude odavno za nama”.
Činjenica, lapsus ili metafora: Dragan Šutanovac

“Prepoznajem rukopis onih koji će biti protiv, jer taj rukopis se prepoznaje još iz devedesetih godina. Taj rukopis se prepoznaje i kada su paljene ambasade, i kada je branjena SCG sa guslama u Centru “Sava”, i kada su praćeni tenkovi u tu istu Srebrenicu”, izjavio je ministar Šutanovac u intervjuu Tanjugu.

On je dodao da je Rezolucija o Srebrenici prilika da se Srbija opredijeli da li prihvata odgovornost za stvari koje su činjene u njeno ime i da jasno iskaže opredjeljenje da se takvi zločini nikad više ne ponove.

Direktor Centra za bezbjednosne studije iz Beograda Aleksandar Fatić smatra da je politički i strateški smisao inicijative o donošenju Rezolucije o Srebrenici zapravo pokušaj dela Evropske unije da se Srbija pomiri sa dva politička poraza u zamjenu za članstvo u ovoj Uniji.

“Od Srbije se traži da se pomiri sa priznanjem Kosova i revizijom Dejtonskog sporazuma. Diskriminacija među nevino postradalim ljudima je, izgleda, jedna od strategija da se to postigne. Donošenjem rezolucije o jednim žrtvama, bez pominjanja drugih, napravio bi se dodatni korak ka tome da se moralno opravda ukidanje Republike Srpske i da se ona označi kao genocidna tvorevina”, smatra Fatić.

On dodaje da bi bilo korisno da Šutanovac objasni kako su to i kada tenkovi ispraćani u Srebrenicu i ako nije lapsus odakle mu ti podaci.

U Ministarstvu odbrane Srbije nismo mogli da saznamo da li je Šutanovac omaškom “prelocirao” tenkove, ali profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić smatra da nije riječ o lapsusu već o metafori ministra u kojoj on govori o ratno-huškačkoj retorici koja je, kako tvrdi, i dalje prisutna.

“Ta Rezolucija mora da se donese zato što to nije političko, već moralno pitanje. Netačno je da će time Srbija da prizna da je kriva, već će se samo izjasniti o onim pripadnicima svog naroda koji su počinili zločin”, smatra Dragišić.

Direktor centra za istraživanje ratnih zločina nad srpskim narodom Bata Ivanišević kaže da Šutanovac “ili nije pismen ili ima lošu učiteljicu”.

“Zar je moguće da se razmišlja o Rezoluciji o Srebrenici, a ne o Kosovu gdje svakodnevno i dalje strada narod. Ako ih već ne zanima da se bave problemima u svojoj zemlji, zašto onda ne usvoje i Rezoluciju o stradanju Srba u Vukovaru”, kaže Ivanišević i objašnjava da se izjava Šutanovca mora posmatrati isključivo u kontekstu pokušaja verifikacije falsifikovanih događaja iz jula 1995. godine.

“Da je zaista bilo takvog zločina u Srebrenici zar mislite da Alija Izetbegović i SAD to ne bi iskoristili u pregovorima u Dejtonu. Zar bi Srbi tada uopšte mogli da “trguju” i dobiju 48 odsto teritorije BiH”, pita se Ivanišević.

Izvor: ZSDHolland.ning.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.