Dragan Mektić delegaciji Parlamentarne skupštine NATO-a predstavio Bošnjake kao izvor terorizma i nestabilnosti

0
18

draganmekticprstSarajevo – Nastup Dragana Mektića u Sarajevu pred delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a nedvosmisleno upućuje na zaključak da je terorizam pripisan isključivo Bošnjacima.

Nažalost, bošnjačka politika, prije svega Bakir Izetbegović i SDA, olakšali su neprijateljima našeg naroda da zlo terorizma otvoreno predstavljaju kao sastavni dio identiteta Bošnjaka. U nastavku možete pročitati kako je Dragan Mektić delegaciji Parlamentarne skupštine NATO-a predstavio Bošnjake kao izvor terorizma i nestabilnosti u BiH i regiji. Naravno, Mektić nije ni spomenuo velikosrpsku borbu i planove rušenja Bosne i Hercegovine, on je iskoristio priliku da Natovcima opiše Bošnjake kao najveće zlo. Ne očekujemo da će bošnjački političari uraditi bilo šta kako bi osudili i demantirali ovakav nastup Dragana Mektića.

Govor Dragana Mektića

Ministar sigurnosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić informisao je u Sarajevu delegaciju Parlamentarne skupštine NATO o bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava BiH navodeći da je, prije svega, riječ o terorizmu, radikalizmu i nasilnom ekstremizmu.

“O ovim problemima želimo da govorimo javno kako bi im se što bolje suprotstavili”, rekao je Mektić, ističući da su radikalizam i nasilni ekstremizam veliki problemi koji su se posljednjih godina ispoljavali i kroz teroristička djela. Prema njegovim riječima, u BiH su se na lokalnom nivou iskristalisale određene radikalne zajednce iz kojih se vrbuju pojedinci za terorističke akte i učešće na ratištima u Iraku i Siriji na strani “Islamske države”. “Trenutno se na području Sirije i Iraka na strani ISIL-a ratuje oko 130 državljana BiH. Oko 45 ih je poginulo na strani ISIL-a, a oko 50 naših građana se vratilo u BiH sa stranih ratišta”, precizirao je Mektić. On je naveo da su u krivično zakonodavstvo BiH kao krivično djelo uvršteni učešće u stranim paravojnim i parapolicijskim organizacijama te da bezbjednosni i pravosudni organi BiH, kako kaže, čine sve da procesuiraju svoje državljane koji su učestvovali ili učestuvju u okviru stranih paravojnih odnosno terorističkih organizacija. “Do sada smo podigli 20 optužnica za ova krivična djela, a izrečene su dvije presude”, dodao je Mektić. On tvrdi da policijske strukture, Tužilaštvo i Sud BiH imaju nultu toleranciju prema terorizmu i da će učiniti sve da procesuiraju sve slučajeve koji se dovode u vezu sa terorizmom. “Za lica sa područja BiH koja ratuju na stranim ratištima imamo raspisane potjernice i u momentu kad nam budu dostupni, mi ćemo ih procesuirati”, dodao je Mektić. Prema njegovim riječima, pored represivnih mjera, nadležne institucije u BiH nastoje da se protiv terorizma bore i preventivnim mjerama, u čemu dobru saradnju imaju sa Islamskom zajednicom te obrazovnim institucijama, a u ove aktivnosti, koje se razvijaju u saradnji sa međunarodnom zajednicom, uključen je i civilni sektor. Borba protiv terorizma, kaže on, u uskoj je vezi i sa borbom protiv krijumčarenja oružja. Podsjećajući da je u BiH i regionu iza prethodnih ratova ostalo dosta naoružanja, Mektić je istakao da se to oružje koristi u terorističkim đelima ne samo na ovom području nego i na području zapadne Evrope. On je konstatovao da je nemoguće boriti se protiv terorizma u okviru nacionalnih granica i da je potrebno otvoriti baze, razmjenjivati podatke i na osnovu toga djelovati. “Planirano je i uspostavljanje mreže regionalnih tužilačkih istražnih timova pošto krijumčari oružja đeluju na teritoriji više zemalja”, dodao je Mektić.

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Dragan Mektić delegaciji Parlamentarne skupštine NATO-a predstavio Bošnjake kao izvor terorizma i nestabilnosti


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.