Dragan Čović: Ako bude dogovora, moguće odlaganje lokalnih izbora 2016.

0
3

dragan-ovi-ako-bude-dogovora-mogue-odlaganje-

Banja Luka – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva BiH, iznio je uvjeravanja da će BiH do decembra ove godine biti u mogućnosti podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Optimizam, kako je naglasio Čović, iskazan je procjenom Vijeća ministara BiH koju je na današnjoj sjednici Predsjedništva prezentirao predsjedavajući Denis Zvizdić, da provedba reformskih procesa u BiH ide zaodovljavajućim tokom.

Čović je istakao kako su obaveze BiH u narednom periodu da utvrdi i usaglasi mehanizam koordinacije, riješi pitanje tradicionalne trgovine te ostvari napredak kroz proces reformske agende kako bi se ubrzao put ka EU.

S tim u vezi Čović je naglasio kako je Predsjedništvo BiH danas zadužilo Vijeće ministara i dalo mu smjernice na koji način da se definiraju preinake kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu.

– Uvažiti standarde EU –

“Preinake ćemo učiniti tako što ćemo u potpunosti uvažiti standarde EU i istovremeno raditi na zaštiti domaće proizvodnje. Na Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je da u narednim fazama utvrdi kontigente i kvote potrebne za BiH koje će služiti kao argument za pregovore sa EU. Prije toga, moramo doći do jedinstvenih informacija na nivou BiH s obzirom da smo dosad imali situaciju da naše pojedine institucije prezentiraju jedne podatke, a iz EU dobijemo sasvim druge”, naglasio je Čović.

On je istakao da će se podjednako sa reformskim procesima u BiH raditi na aktivnostima oko akcionog plana za članstvo u NATO te da će i to pitanje u narednom periodu biti intenzivirano.

Čović je poručio kako očekuje da će BiH do kraja godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH, koje će utvrditi putem interresorne radne grupe koja djeluje u okviru PS BiH. Radi se, kako je naveo, o tehničkim detaljima koje treba usaglasiti, a odnose se na pitanja izbornog praga i otvorenih ili zatvorenih kandidatskih listi te provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci i provedbi Ustavnog suda BiH vezano za Grad Mostar.

“Mi ćemo razgovarati o načinu izbora članova Predsjedništva i Doma naroda PS BiH i ključ rješenja je dogovor unutar Federacije BiH. Kada definiramo da predstavnici jednog naroda ne biraju drugom narodu njihove predstavnike tada ćemo riješiti ključne probleme funkcioniranja BiH”, naglasio je Čović.

– Spajanje lokalnih i općih izbora –

On je istakao da HDZ BiH, čiji je predsjednik, podržava mogućmost da se 2016. ne održe lokalni izbori ukoliko to prihvate ostali partneri u vlasti, te da se to vrijeme iskoristi za provedbu reformskih aktivnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako bi bilo ekonomski isplativije spojiti lokalne i opće izbore, da bi se oni u tom kapacitetu, ukoliko bude postojao dogovor, mogli održati 2018. godine.

Istakao je kako će u narednih sedam dana SBB, kao novi koalicioni partner, ući u vlast na svim razinama u BiH, prvenstveno na nivou Vijeća ministara i kantona u FBiH, kao što je to slučaj sa federalnim nivoom vlasti gdje se ovih dana završava proces imenovanja predstavnika te stranke u izvršnu vlast.

(Anadolu Agency)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Dragan Čović: Ako bude dogovora, moguće odlaganje lokalnih izbora 2016.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.