11. Juli 2019

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić, koji će prisustvovati u Srebrenici na memorijalnom skupu, telefonskim uključenje u program Pink televzije kazao da je ovo prilika da se izrazi poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici, ali isto tako da je jako važno da današnji dan treba da se shvati kao najveća lekcija ljudske savjesti, čovječanstva u odnosu prema čovjeku, u odnosu prema toj mogućnosti da ljudska vrsta doživi takvo posrnuće i da izvrši zločine kakvi su počnjeni u Srebrenici.

-Pitanje zločina jeste pitanje odnosa prema žrtvi, prema porodici žrtve, pitanje zločina je prije svega pitanje odnosa prema sebi i zato svi koji misle da će drugačijim tumačenjem zločina, iskrivljenjem te slike, negiranjem zločina, negiranjem genocida, pomoći sopstvenoj zemlji, sopstvenom narodu, griješe, a pitanje negiranja zločina i nepravednog odnosa prema zločinu je neka vrsta zla prema sebi, svojim pokoljenjima – istakao je Zukorlić.

To je, kako naglašava, pitanje budućnosti i zato mi moramo ispraviti svoj odnos prema bilo kom zločinu kao i zločinu genocida u Srebrenici.

-Stranka pravde i pomirenja se zalaže za pomirenje, i to nije samo dio programa, to je put koje nema alternativu – naglasio je on.

Kako kaže, ono što se dešavalo na Balkanu u prethodnom vijeku, jesu povremeni i žestoki sukobi, ratovi, svađe, izgradnja sopstvenog identiteta na negeaciji i neprijateljstvu.

-Dovoljno je stotinu godina, dovoljno je svima da shvate da to nije pravi put i da je pravi put otvoriti novi put, otvoriti novu stranicu, stranicu pomirenja – zaključio je Zukorlić.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles