Dr. Zukorlić – Univerzitet u Beogradu plagirao etički kodeks od Hrvata

1
75

Dr. Muamer Zukorlić, predsjednik Skupštinskog odbora za obrazovanje, tvrdi da je čak i Etički kodeks Univerziteta u Beogradu plagijat.

Ukoliko se to pokaže tačnim, postavlja se pitanje koliko je validna odluka Odbora za profesionalnu etiku ove visokoškolske ustanove da se doktorat Siniše Malog, ministra finansija u Vladi Srbije, proglasi plagijatom.

Po svemu sudeći, Univerzitet u Beogradu i njegova rektorka Ivanka Popović trebalo bi, ocjenjujući vrijednost naučnih radova, da krenu od sebe i svojih temeljnih akata, pošto je, prema tvrdnji dr. Zukorlića, Etički kodeks Univerziteta u Beogradu kopija istovetnog dokumenta Sveučilišta u Zagrebu. Zukorlić ističe da je suludo da o akademskoj čestitosti sude oni koji ni sami nisu akademski čestiti…

– Jedno su stručna tijela, drugo Etički odbor koji je odluku u vezi s tim donio, što je etičko tijelo. A Etički kodeks Beogradskog univerziteta prepisan je od Zagrebačkog univerziteta. Taj kodeks po kojem se sudi je plagijat, preuzet od Zagrebačkog univerziteta bez navođenja citata! Ako i krivica postoji u ovom radu, od 10 faktora, Siniša Mali je najmanje odgovoran faktor. Najodgovornija su tijela koja su mu dozvolila da doktorira – rekao je Zukorlić gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na RT Vojvodine.

On je konstatovao je da imamo pravo rastrojstvo u sistemu obrazovanja i pomenuo slučaj Dušana Teodorovića.

– Taj akademik je, govoreći o Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, rekao ponosno u jednoj emisiji „ja im nisam dao akreditaciju“. A on je jedan od vrhova korupcije u ovoj Srbiji, jedan od sahranitelja visokog obrazovanja. On je godinu i po dana i to baš tada, kada je sprečavao akreditaciju univerziteta u Novom Pazaru, bio u zakonskom sukobu interesa jer je bio istovremeno potpredsjednik akredicionog tijela i prorektor na Univerzitetu – kazao je Zukorlić.

On je naveo da će slučaj Siniše Malog otvoriti Pandorinu kutiju…

– Šta je s tim ljudima koji su bili u komisijama Siniši Malom, kako će oni biti sada u nekim drugim komisijama? Bilo bi fer sada otvoriti i druge doktorate koje je ta ista komisija odobrila i čitavo nastavno-naučno veće koje je prihvatilo taj doktorat. Siguran sa da se ovdje taktizira, da ljudi na Univerzitetu idu na to da zadovolje i vuka i ovce – naveo je dr. Zukorlić.

„Megatrend“ napadaju oni koji su ga protežirali

Dr. Zukorlić je, pomenuvši „Megatrend“, podvukao da su upravo oni koji ga najžešće danas napadaju, svojevremeno davali akreditacije tom univerzitetu.

(ALO)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.