6. April 2019

Narodi poslanik akademik Muamer Zukorlić bio je gost emisije “Posle ručka” na Happy televiziji. Tema emisije bila je: Šta treba da se dogodi da nam se ne cijepaju prijateljstva, brakovi političke stranke, narod i gdje je granica između rasprave i svađe?

Akademik Zukorlić istakao da tamo gdje ne postoji suštinska vrijednost koja nas drži u cjelini, mi tražimo protivnika da na njemu dokazujemo sopstveni identitet.

– Pitanje podjele je pitanje destrukcije, graditi nešto znači, znači imati smisao gradnje. Običan objekat koji se zida dok se u njemu živi on stoji, kad se odselite iz njega on počinje da propada. Isto je tako sa porodicom, isto tako sa bilo kakvom zajednicom. Partija je zajednica interesa, i traje shodno tom interesu, ličnost ukoliko ima vertikalu, stožer koji ga okuplja i koji drži na okupu njegove konstituente. Čovjek je i tjelesno, duhovno i mentalno biće, i pitanje je da li on ima svoj vrijednosni stožer. On ga drži zdravom osobom, u svim elementima zdravlja. Vi imate i tijelo i dušu. Ako njih hranite vi to držite pod kontrolom, međutim ako ne nahranite to, ukoliko dušu hranite eurima, onda dolazimo do besmisla, koji se završava, destrukcijom, suicidom, neko traži lijek u drogi, alkoholu, zato tu treba tražiti rješenje. Ako želite biti zdrava ličnost, morate imali porodični život, odgoj, zdravo obrazovanje, zdrav način života, vjera, mislim na uvjerenja, pitanje sa Bogom je stožerno, za mene kao vjernika. Tamo gdje ne postoji suštinska vrijednost koja nas drži u cjelini, mi tražimo protivnika da na njemu dokazujemo sopstveni identitet. Ja po pitanju svakog identiteta osjećam ispunjenost i sigurnost, nemam potrebu da vas kao pripadnike hrisćanstva negiram da bi potvrdio svoj identitet. Ja vas doživljavam kao različitost, koja meni ne samo da godi nego mi daje dinamiku svog kvaliteta svog identiteta, i onda dolazimo do druge dimenzije različitosti. Suština je u tome da te lišava mogućnosti mržnje i negacije drugog. Vi treba da se borite za svoje ali da poštujete etičko duhovne principe, neću tuđe. Ako ste hrišćanin, poštujte te principe. 

On se osvrnuo i na presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije kojom su bivši pripadnici DB-a osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

– I ubistvo novinara i sam tok suđenja je zapravo jedan surov primjer destrukcije društva. Ja bih zapravo bacio malo svjetla iz sasvim drugog ugla. Ono što meni pada u pažnju u prvom mahu je nešto što Srbija ne može i ne bi smjela ignorisati, a to je da i u pitanju ubistva Ćuruvije i u pokušaju ubistva Vuka Draškovića i u pitanju ubistva Zorana Đinđića i u pitanju paljenja kuće novinara od prije nekoliko sedmica svaki puta imamo visoke oficire nekog segmenta, neke bezbjednosti ove države. Dakle, ja bih volio da bilo koje ubistvo pokušamo posmatrati van konteksta stranačke politike, iako je to jako teško. To prosto nije nešto što bi Srbija kao država na nivou svojih političkih, intelektualnih i medijskih elita smjela ignorisati, da tek tako prođe zapaljena je kuća novinara, eto navodno je naručilac taj predsjednik opštine, ali eto, slučajno je policajac suizvršilac. To je previše ozbiljno, istakao je akademik Zukorlić.

Gosti emisije bili su i Mila Alečković, Vojislav Šešelj i Zora Dobričanin.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles