Dr. Zukorlić sa građanima Novog Pazara o problemima i rješenjima

1
6

Uoči izbora za BNV nosilac liste “Matica bošnjačka” akademik Muamer Zukorlić Muftija obišao je mještane novopazarskih naselja Svojbor i Bukreš. Mještani Svojbora, iako na samo pet minuta od centra grada nemaju sređenu niti putnu niti kanalizacionu infrastrukturu.

“Htio bih da vas pitam ima li ikakve šanse da se dobiju te građevisnek dozvole pa da se počnu raditi putevi i kanalizacija? Ovako se stvarno više ne može. Neki od ovih ljudi žive na pet minuta od grada, a nemaju sređenu kanalizaciju, niti imaju asfalt”, kaže mještanin naselja Svojbor.

“Sve smo obezbijedili. Izvođača radova za asfalt, podizvođača smo našli za kanalizaciju i sve instalacije. Od trenutka kada daju za tri dana otpočinju radovi. To je naš stav. Naravno da mi vršimo pritisak i insistiramo. Nastojimo i preko Beograda, ali vjerujte da me je djelimično i sramota preko Beograda, jer kažu: “Pa to su ovi vaši, što vam ne daju?”. Eto, rekoh, takvi su naši, Bogu na emanet. Borit ćemo se, ali se moramo boriti zajedno sa vama”, poručio akademik muftija Zukorlić.

Promjene su bitne, istakao Muftija, ako ne zbog nas onda zbog naše djece i njihove budućnosti.

“Došao sam sa djetetom ispred škole, čopor pasa lutalica bio je ispred same kapije. Ljudi, pa čekajte, imamo pravo da smo loši prema sebi pa da kažemo digli smo ruke, ne možemo ništa, hajde ja sam se naživio, ali ja ne mogu da shvatim nas koji možemo biti dušmanin svome djetetu. Voliš dijete kao oči u glavi i pustiš ga tako, Bogu na emanet, šta ću? Šta ćeš? Pa ustani i bori se, ne daj mu glas. Daj glas onome koji će stati na put tome. Mi smo vodili Islamsku zajednicu četvrt stoljeća, je li se ikada desilo da nešto što smo obećali nismo ispunili? Nikada se nije desilo! Mi smo i u vjeri i u porodici vaspitani da je riječ najskuplja stvar. Kod njih je sve suprotno. Laž, prevara, izdaja, to su njihove osobine. Narod koji ima u prvim redovima loše ljude, znajte, propada! Zašto se govori ono “prvaci”? Prvaci su uvijek bili najbolji ljudi. Sada se okrenulo dno i otišlo na vrh. To ne valja. Ako ne zbog nas onda zbog naše djece moramo nešto da učinimo”, istakao je Muftija.

U naselju Bukreš ogromni problemi. Asfalta nema, a kanalizacija već godinama izliva se u groblje.

” Ne možemo da izađemo, a u opštinu se vodi kao da je asfaltirano. Rasim je do tu asfaltirao i prekinuo je. Ima dosta ulica koje se tako vode kao asfaltirane, a nikada ništa nije urađeno moj Zukorliću. Oni pare za asfalt turu u džep, a od donacija udare jedan kat ko ono maslenice, ko ono tanko obaruše, vala baš ko red oblande tanko. Ne smiješ da gaziš da se ne slomi, druga godina i izlomljen cio. Neka dođe televizija da snimi i vidi, ne možemo vrata da otvorimo od kanalizacije. Da znate isto Zukorliću, kanalizacija ide u groblje dole te se sliva, to je da Bog sačuva”, istakli su brojni mještani naselja Svojbor.

” Ja neke stvari zaista prvi put čujem. Mislim da kanalizacija ide u groblje, pa to je belaj za cijelo naselje. To je muka i bruka. Zato sam i došao da od vas čujem iz prve ruke što kažu koji su to sve problemi. Kad god mogu ja ću doći, kad ne mogu molim vas preko naših predstavnika odbornika nam javite, sa njima ste u kontaktu svakoga dana. I drugo, šta vam god kažu za mene dođite da provjerite, jer kod nas ima jedno pravilo ko laže ne treba mu vjerovat. Prema tome, kod mene ćete uvijek imati istinu, šta god može odradiće se, šta god ne može znajte da ću vam ja odmah reći da ne mogu, sigurno vam neću davati lažne informacije. Tek nakon što smo dobili sredstva iz Beograda ja sam rekao hajmo da asfaltiramo. Dok god nalog nije bio potpisan i bilo mi potvrđeno ja nikom nisam pričao. Ja tako funkcioniram, tako i za sve ostalo. Naravno, oni su nas sad malo usporili, ali ja se u Boga nadam da ćemo to probit i onda ćemo krenut i ove stvari rješavat”, poručio je akademik muftija Zukorlić.

Nakon Svojbora i Bukreša, akademik Muamer Zukorlić Muftija obišao naselja Ćerimidžinica, Vržegrnci i Novopazarska Banja.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.