1. Mart 2019

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić bio je gost emisije „Novo jutro“ na Pink televiziji. Tema emisije bila je odnosi u regionu.

Dr. Zukorlić smatra da treba razdvojiti dnevno-političke teme i izjave od onog što su što su ozbiljni geo-politički procesi. Smatra da je jedan od najvećih problema na Balkanu postojanje nacionalizma.

„Nama je jedan od ključnih problema taj anahroni nacionalizam. Definitivno on je jedan od generatora negativne energije i problema. Nacionalizam je potrošena ideologija i on je odradio svoje u 19. vijeku, i nešto u 20. vijeku. Treba konstatovati smrt toj ideologiji, poslati je u prošlost kao i komunizam i postaviti stvari na svoje mjesto. Svi koji pribjegavaju nacionalističkoj ideologiji i retorici prije svega ne razumeju društvne procese a sa druge strane to rade iz partikularnih interesa i sitnih koristi.“ kaže dr. Zukorlić.

Dr. Zukorlić istakao da su Bošnjaci i Srbiji upućeni jedni na druge, te da poslije svih ratova i zločina imamo situaciju da samo Bošnjaci i Srbi nisu podijelili životni prostor primarno u Bosni, djelimično i u Sandžaku.

„Ja sam na tome i napravio partnerstvo sa predsjednikom Vučićem a jedan od principa je bio strateško pomirenje Bošnjaka i Srba. Trebamo raditi na miru. Rušenje Bosne i Hercegovine nije moguće a ako bi se pokušalo imalo bi katastrofalne posljedice. Ukoliko se dogovorimo da se obostrano poštujemo i suštinski i kulturološki, identitetski i državno mislim da se dnevno-politički interesi u ovom slučaju mogu lako prevazići. Zato su, doduše, potrebni jači lideri, potrebni su ljudi od integriteta i kredibiliteta koji mogu sprovesti i biti dosljedni onome što se dogovore.“ kaže dr. Zukorlić.

Dr. Zukorlić poručio da su dvojni standardi jedan od uzroka problema.

„Evo ja sam u Srbiji i ja kada mogu da riješim problem u Srbiji, kada mogu da riješim problem Islamske zajednice, ja ne moram da vapim nigdje. Ali ako ja nemam razumijevanje onda je to problem. Ne može Srbija imati dvije Islamske zajednice i govoriti to je unutarnje pitanje. Vidjeli smo kako Srbija može da štiti Srpsku pravoslavnu crkvu, pa kada je Artemije htio da pravi svoju crvku država nije dozvolila. A kada je formirana druga Islamska zajednica onda je država slala policiju da pruža asistenciju u otimanju džamija. O ovome govorim principijelno kao prijatelj. Postavimo principe međusobnog poštivanja i uvažavanja, da ne bude ono moja krava ubola tvoju jedan ćitab, tvoja krava ubola moja drugi ćitab. To kada eliminišemo Bošnjaci i Srbi će se lako dogovoriti.“

Gosti emisije bili su još Srđan Perišić, savjetnik Milorada Dodika i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbijednost.

Nakon emisije na svom zvaničnom profilu dr. Muamer Zukorlić istakao da su gosti u emisiji promijenjeni u posljednji čas bez njegovog znanja.

“Jutros na TV Pinku dođoh u studijo kad vidim umjesto dogovorenog Miroljuba Jevtića podmetnuli mi Galijaševića i nekog Dodikovog savjetnika. Pomislih ako odustanem od emisije biće kao da ih se bojim a i javnost bi bila uskraćena da čuje moja gledišta. Zato odlučih da učestvujem uz neprijatan ukus u ustima…. Tako to biva na beogradskim arenama.” saopštio je dr. Zukorlić.

izvor: SANA

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles