Dr. Zukorlić: Političke okolnosti sazrele za prijevremene parlamentarne izbore

0

Narodni poslanik i predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić jedini se zalaže za prijevremene parlamentarne izbore.

„SPP je na stavu da su političke okolnosti sazrele za prijevremene parlamentarne izbore. Poželjno prije ljeta, ako je moguće“, izjavio je za Danas dr. Zukorlić.

Prema njegovim riječima, više je razloga za vanredno glasanje. Vladajućoj koaliciji bi dobrodošlo „miješanje karata“, pošto je, smatra lider SPP, očito došlo do koncentracije moći oko ličnih interesa nekih ljudi na vlasti, ima dosta pojedinaca i stranaka koje su do vlasti došli preko SNS liste, bez svog legitimiteta.

Na pitanje da li misli samo na Rasima Ljajića ili možda i na Aleksandra Vulina, Zukorlić odgovara „Ljajić je najprepoznatljiviji, ali ima i drugih koji nemaju kapacitet bez kačenja na veliku listu i državni budžet“.

Po Zukorliću, pred državom su brojna važna pitanja, pregovori o Kosovu, te bi bilo dobro da vlast novim izborima dobije dodatni politički legitimitet.

„Izbori bi pročistili i obnovili vladajuću strukturu“, vjeruje Zukorlić.

SPP je spremna za izbore, a da li će nastupiti samostalno ili nekoj koaliciji, odlučiće po eventualnom raspisivanju i pregovorima sa potencijalnim političkim partnerima. S obzirom na česte medijske nastupe, kritike Ljajića i Ugljanina, što na lokalnim što nacionalnim medijima, čini se da je Zukorlić uveliko u kampanji.

– Meni ne dozvoljavaju da ne budem u kampanji. Ja u stvari samo vrlo blago reagujem na napade suprotnog tabora, prije svega Rasima Ljajića, njegovih poslušnika i medija, kaže Zukorlić.

Na naše zapažanje da su njegove kritike daleko od blagih, odgovara da se u Srbiji konačno otvorila „tabu tema“ navodnih veza Rasima Ljajića i organizovanog kriminala, kojom treba da se pozabave i nadležni organi.

„Ako ne ta, Ljajića će srušti druga tema. Godinama se predstavlja kao doktor, ali nije završio Medicinski fakultet u Sarajevu, Vi nezavisni novinari bi to lako mogli da provjerite. Zovite Medicinski fakultet i pitajte da li Rasim Ljajić ima diplomu ili ne“, poručio nam je Zukorlić.

SDP: Vladaćemo još dugo

U SDP se za sada ne izjašnjavaju o mogućim prijevremenim izborima. “To je krupno pitanje i visoka politika kojom se mi kao manjinska i regionalna stranka rijetko bavimo. Više nas zanima kako da „zapušimo“ rupe na putevima, da asfaltiramo ulice i gradimo saobraćajnice u Novom Pazaru“, rečeno nam je u SDP.

U SDP su ubijeđeni da Zukorlić ne može da osvoji vlast u Novom Pazaru niti da se nametne kao glavni politički reprezent sandžačkih Bošnjaka. Na naše podsjećanje da je Zukorlićeva lista na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće u Novom Pazaru osvojila najviše glasova, u SDP odgovaraju da čak i kada bi se to ponovilo na nekim političkim izborima, SDP i SDA bi mogli da formiraju koaliciju.

„Izborna matematika je neumoljiva. Mi i SDA ćemo uvijek imati više glasova od Zukorlića i još dugo ćemo vladati“, sigurni su u SDP.

SDA: Nema uslova za demokratske izbore

Na pitanje da li bi SDA učestvovala na eventualnim prijevremenim izborima i da li bi išli samostalno ili na koalicionoj bošnjačkoj listi Generalni sekretar SDA Ahmedin Škrijelj odgovara da su uvijek spremni za izjašnjavanje građana, ali da u Srbiji ne postoje uslovi za demokratske izbore.

„Kada se stvore uslovi za održavanje izbora i SDA Sandžaka odluči da na iste izađe onda ćemo razmatrati sve opcije za koje budemo sigurni da će koristiti građanima Sandžaka, a naročito Bošnjacima. Sigurni smo da će Patriotski savez Sandžaka biti model okupljanja svih sandžačkih patriotski orjentisanih organizacija i pojedinaca, prvenstveno Bošnjaka“, dodaje Škrijelj.

izvor: Danas


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.