24. Januar 2019


Predsjednik Stranke pravde stranke i pomirenja dr. Muamer Zukorlić prokomentarisao je navode medija bliskih Rasimu Ljajiću ali i obraćanja političkih konkurenata u Sandžaku o povezanosti i umiješanost u izdavanje posljednje knjige Vojislava Šešelja “Novopazarski kralj heroina Rasim Ljajić”. Dr. Zukorlić kazao da je u pitanju tipično skretanje pažnje sa suštinske teme a to je sadržina.

“Svako da su optužbe tipa finansiranje i saradnje besmislene. Moja politika je savršeno jasna, ona je dijametralno različita politika od Vojislava Šešelja, a pogotovo priča o finansiranju je smiješna. Ti navodi nisu tačni, i to nije suština teme. Suština je da se prvi puta dešava u savremenoj povijesti ove zemlje da se za jednog visokog funkcionera u ovom slučaju ministra i potpredsjednika Vlade, objavi knjiga od oko hiljadu stranica sa optužbama najgoreg kriminala a prije svega pokroviteljstva nad trgovinom narkoticima. Kada se nešto tako desi, tema ko je poručio je, ko je finansirao je potpuno besmislena. Suština teme je da se sve to procesuira i ispita.” 

Dr. Zukorlić vjeruje da je došlo do nekog raskola između Šešelja i Ljajića, podsjećajući na brigu koju je Ljajić vodio dok je Šešelj bio u Hagu.

“Ono što ovih dana čujemo sa medija Rasima Ljajića da je Vojislav Šešelj ratni zločinac, jesu li to tek sada posle 20 godina shvatili? A šta to do sada nisu znali? Jel to Rasim Ljajić nije znao ko je Šešelj dok ga je servisirao, pazio i mazio u Hagu i davao izjave i žalopojke? Šta se zapravo desilo pa je Ljajić doživio katarzu? Očito neki raskorak među njima koji je doveo do toga da se ova knjiga objavi.”

Dodaje i da je pitanje koliko je Vojislav Šešelj doprinio zločinima na ovim prostorima tema sudova, ali da se isto tako ne može zanemariti pitanje koliko je djece u Novom Pazaru i Sandžaku umrlo od droge najbližih saradnika potredsjednika Rasima Ljajića.

Dr. Zukorlić ističe i da knjiga Vojislava Šešelja nije potrebna Sandžaklijama, jer ono što u njoj piše narod u Sandžaku odavno zna.

“Istina ta knjiga može nešto koristi srpskoj javnosti ali u Sandžaku uopšte nije zanimljiva. Zašto? Pa zato što svi u Novom Pazaru i svi u Sandžaku znaju ko je prvi prije 30 godina donio drogu u Novi Pazar. Znaju čiji je porodični biznis trgovina narkoticima. Znaju ko su prvi najbliži prijatelji, saradnici, rođaci Rasima Ljajića i čime se oni bave. Znaju ko kontroliše kockarnice u Novom Pazaru koje rade nelegalno pod pokroviteljstvom njega i njegovih saradnika. To mi ovdje svi znamo i zato nama nije potrebna knjiga Vojislava Šešelja ona je potreba srpskoj javnosti koja ima krivu sliku o Rasimu Ljajiću koji se 20 godina predstavlja kao prefinjen, savremen, lojalan građanin. On to možda jeste bio prema Srbiji ali je pitanje da li je to bio zalog zato što mu je sve ovo tolerisano. “

Zukorlić vjeruje i da će afera oko diplome Rasima Ljajića nešto što će ga raskrinati, uputivši poziv da diplomu pokaže javnosti.

“Kakva je to država, kakva je to Vlada koje može dvije decenije imati ministra koji nema legalnu diplomu. Koji brutalno i bezobrazno laže cijelu javnost potpisujući se kao dr. Rasim Ljajić, doktor čega? Prema zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja on je dužan na upit običnog građanina da pokaže svoju diplomu na osnovu koje se on potpisuje kao doktor i predstavlja se kao akademski građanina, što je prevara i laž. On za to mora da odgovara krivično, ako ima falisfikovanu diplomu a ima. A ako nije falsifikovana, zašto je ne pokaže? Diploma je samo vrh ledenog brijega, i nešto što će njega da raskrinka, što će na kraju rezultirati da svoju dvodecenijsku ministarsku funkciju završiti veoma neslavno, obrukan i osramoćen.

Dr. Zukorlić uputio i savjet Rasimu Ljajiću.

“Ja bih mu preporučio da se povuče iz politike, da ugasi stranku i da se izvini narodu, Islamskoj zajednici… A što se tiče onog dijela koji se ne može ispraviti, trovanje djece drogom, od toga se ne možeš prati na ovom svijetu, to je nešto što ga čeka na budućem svijetu.”

Na kraju pozvao državne organe da reaguju, jer kako navodi, Ljajić se poslije 20 godina mora da se suoči sa svojim pokroviteljstvom i protekcijom kriminala, sa svojim lažama i prevarama.

“Država i državni organi definitivno moraju staviti tačku na nagodbe sa Rasimom Ljajićem. Moraju prestati sa praksom da njegove dosijee drže u fiokama i da mu time naređuju šta da radi. Previše je toga bilo, tome treba da dođe kraj i da se pravosudni organi razračunaju sa tim kriminalom a politički da se taj čovjek pošalje u prošlost.” poručio je dr. Zukorlić.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles