21. Novembar 2019

Predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo dr. Muamer Zukorlić ocijenio je da odluka Univerziteta u Beogradu da pokrene postupak poništenja doktorata Siniše Malog, zbog zvučnosti autora ovog doktorata i njegove političke i državne funkcije zapravo skreće pažnje sa mnogo većih i dubljih problema u visokom obrazovanju.

Dr. Zukorlić je rekao za agenciju Beta da je najvažnije “da se izborimo da Univerzitet i sva naučno obrazovna tijela budu izvan i iznad politike” ali da se boji “da smo još daleko od toga”. Dr. Zukorlić je dodao da se medijski stvara atmosfera u kojoj je najvažnije pitanje na kojoj ste političkoj strani, i da se na žalost pokazalo ono o čemu je ranije govorio, “da našim visokim obrazovanjem vladaju određene interesne grupacije sa partikularnim interesima”.

Na pitanje da li misli da je pod pritiskom donijeta odluka o plagijatu ili da je zbog pritiska ovoliko odlagana, predsjednik Odbora za obrazovanje je odgovorio da su “ostale samo dvije mogućnosti da budete za ili protiv, te da u takvoj atmosferi nije moguće doći do pravog rešenja”.

“Ja sam za to da se ispita sve za šta postoji sumnja, ali mislim da se zbog zvučnosti autora ovog doktorata i njegove političke i državne funkcije zapravo skreće pažnja sa mnogo većih i dubljih problema u visokom obrazovanju”, rekao je dr. Zukorlić i poručio da se mora pristupiti dubinskoj, pravoj reformi obrazovanja.

izvor: N1

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles