Dr. Zukorlić: Boriću se za otvaranje naučno-tehnološkog centra u Novom Pazaru

1
3

Predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Republike Srbije dr. Muamer Zukorlić govorio o nacrtu Zakona o nauci i istraživanjima koji će sutra biti na dnevnom redu Narodne skupštine Srbije.

Zukorlić kazao da je riječ o zakonu koji uređuje politiku za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja kroz kombinaciju projektnog i institucionalnog finansiranja.

“Realno, za ozbiljnu i veliku nauku treba ozbiljna i velika država, kao i ozbiljan i velik budžet, jer dvije su komponente kako jedna nauka napreduje. Prva je inicijalna, a odnosi se na to koliko talnata ima jedna država, koliko prepozna te talente i otvori im traku puta na kojoj bi se oni isforsirali, a druga je koliko ima novca da se finanasira nauka, jer nauka pogotovo u ovim priordnim znanostima je preskupa, jer su tu naučne analize jako skupe, pa napredak u tom smislu iziskuje veliku finansijsku podršku. E sada one zemlje koje nisu tako velike sa finansijskim budžetima za nauku, onda one forsiraju talente. Balkan općeniko, uključujući i Srbiju spada u zemlje sa natprosječnim brojem talenata u nauci i tu leži veliki adut”, istakao je akademik Zukorlić.

Akademik Zukorlić istakao da se zalaže za otvaranje naučno-tehnološkog centra u Novom Pazaru, gdje bi se dalo više šanse i prostora talentovanim mladim ljudima.

“Ja sam čak imao ideju, koliko ću biti podržan od strane države ne znam baš, da se jedan takav naučno-tehnološki park otvori ovdje u Sandžaku, u Novome Pazaru, gdje bismo imali jedan kompleks gdje bismo mogli da okupljamo talentovanu djecu, dajemo im šanse da iskažu svoje talente, a da ih onda u tome obučavamo, gdje bismo imali spoj teorijskog, praktičnog i eksperimentalnog znanja u svim, ili bar nekoliko oblasti koje bi onako bile najinteresantnije za naše područje. Boriću se za to, bilo preko države što bi bilo bolje da se budžetski finansira, ako ne – mi ćemo odmah naći neki alternativan način, mogao bi to i Univerzitet, iako su za to potrebna ozbiljna finansijska sredstva, ali je to u svakom slučaju nama potrebno”, rekao je Zukorlić.

Krajnji cilj zakona je unapređenje kvaliteta naučno-istraživačkog rada i primjena njegovih rezultata, a samim tim i dalji razvoj inovativnog društva zasnovanog na znanju.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Za ovaj historijski projekat se trazi kredit od Saudijske Arabije ilji Katara , Turske ( kredit za obrazovanje i nauku= medjusobnu saradnju) na 100 godina, ako treba preko IZ pa se to pametno napravi . Samo tako se ovaj ,najpotrebniji, projekat se more financirati uspjesno. treba pokrenut peticiju u dijaspori alji sa tacnim investicionim planom i programom.
    Ovo se radi u saradnji sa Sarajevom an ne sa dusmanima.
    Alji , eto puno srece i uspjeha ako uspije da to napravi u Sandzaku.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.