Dr. Pramenković: Majke sa četvoro i više djece proglasiti herojima današnjice

0
3129

Narodna poslanica SPP-a dr. Misala Pramenković je u današnjem obraćanju u Skupštini R. Srbije govorila o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama za finansijsku podršku porodicama sa djecom.

Istakla je da je to jedno od važnijih pitanja posebno kako kaže, pomoći porodicama koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju.

„Pitanje porodice, društvene podrške porodici se zapravo treba gledati još dublje i suštinski se ovim pitanjem baviti jer je ekonomski segment ovo kao podrška porodicama finansijski, kao jedan od segmenata. Mi kao društvo moramo raditi na promociji vrijednosti same porodice, same majke i djece unutar porodice. U tom smislu me jako raduje činjenica da je kroz ovu dopunu poseban akcenat stavljen na porodice koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju, nekom vrstom invaliditeta. Dakle, svi se možemo složiti da rađati, odgajati djecu u današnjem društvenom ambijentu nije ni malo lako. Uz sve podrške i države i beneficija, to je jako zahtjevna i odgovorna uloga. Samo oni koji su potpuno svesjni toga odlučuju se na ovako odgovoran vid i društvene pozicije i roditeljstva. Možemo samo predspostaviti koliko su samo izazovi i poteškoće veće kod porodica koje imaju dijete sa invaliditetom ili bilo kojom vrstom smijetnji. Još koliko je dodatno potrebno snage, finansijskih sredstava, volje, želje da se to dijete izvede i dovede do nekih normalnih tokova života, koliko je to moguče“.

Osvrnula se na položaj i podršku majkama koje su rodile više od četvoro djece.

„Pitanje roditeljskog dodatka koje od jula 2018. godine imamo na treće i četvrto dijete. Posebno želim naglasiti primanja majki koje dobijaju za treće i četvrto dijete, dakle 12.000 odnosno 18.000 dinara. Ovo je nešto što je jako značajno za porodice koje primaju ovu vrstu pomoći. Međutim, mislim da zakonskim rešenjima i da generalno kao društvo nismo ispromovirali majke koje su rodile više od četvoro djece. Ja sam negdje pročitala argument da SZO smatra da nije zdravo roditi više od četvoro djece i zato se zakonskim aktima ne poseže. Mislim da žena koja, pored toga što je svjesna da roditi više od četvoro djece preuzima toliki rizik na sebe. Sa druge strane vidimo i problem drugo rođenog djeteta gdje se uglavnom bračni parovi ili majke odlučuju da rode jedno dijete jer je problem kod drugog djeteta. Šta sa ženama koje su se odlučile da rode više od četvoro djece? Ja smatram da te žene treba proglasiti herojima. Satisfakciju finansijsku i svaku drugu im treba dati u pogledu nekog načina modela, pa da li će to biti plata koja je redovna, finansijski status koje one ostvaruju. Mislim da ukoliko bi pratili statistiku po pitanju toga, u kojim područjima su brojne porodice, mislim da ćemo naći  da su to uglavnom seoske porodice i porodice koje upravo imaju i drugih izazova. Cijeniti takvu odlučnost i hrabrost žene, osim što je rodila toliko djece, ima i drugih tereta u pogledu fizičkoga rada i svega ostaloga. Smatram da bi kao društvo pokazali visoku svijest odgovornosti u koliko bi smo u tom smjeru išli. Tako da je to neka preporuka za sve nas koji budemo učestvovali u ovom procesu“.

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.