Dr. Ferid Bulić na godišnjem zasijedanju u Varšavi

0
18

Dana 19.09.2019. godine dr. Ferid Bulić obratio se kao predstavnik Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije na sastanku u Varšavi na skupu za implementaciju ljudske dimenzije zemalja članica OEBS-a. na temu „vladavina prava, sloboda mišljenja, savjesti, religije, zaštita ljudskih prava, tolerancija i nediskriminacija“.

Dr. Bulić se obratio govoreći o vladavini prava, o izazovima i rizicima koji postoje u vremenu u kojem se nalazimo te mjerama koje sprovodi Republika Srbija u procesu demokratizacije društva, vladavini prava i ljudskim pravima, kako bi svi građani koji u njoj žive, imali jednak pravni tretman.

Također je govorio o značaju crkava i verskih zajednica koje propagiraju mir, toleranciju i suživot kao suštinu religije te o njihovom uticaju na formiranje zdrave društvene zajednice te značaju projekta uspostave međuverskog dijaloga između tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji, regionu i međunarodnom planu radi prožimanja različitih kultura, promocije vjerske tolerancije, dijaloga i saradnje kako bi se štitila i unaprijedila ljudska prava.

Na kraju je zaključio da samo u zdravom i harmičnom društvu zasnovanom na univerzalnim vrijednostima, vladavini prava u kojem svi društveni činioci vrše svoju misiju kao što su državne institucije, crkve i vjerske zajednice, akademska zajednica i druge organizacije moguće je djelovati u pravcu zaštite ljudskih prava i vladavini prava.

Godišnji sastanak koji se organizira u organizacije Kancelarija za diokratske institucije i ljudska Prava (ODIHR). Na skupu prisustvuju predstavnici 57 država članica OEBS-a, partnera za saradnju, OEBS-ovih struktura, građanskih i međunarodnih organizacija.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.