Dr. Fehratović ukazao na probleme sa bankarstvom u manjim sredinama

0
9

Narodni poslanik stranke pravde i pomirenja, dr. Jahja Fehratović u današnjem obraćanju u Skupštini R. Srbije istakao probleme sa bankarstvom u manjim sredinama. Ujedno istakao da SPP podržava odluku ovakvog tipa ali da bi Narodna banka i geverner, trebali obratiti pažnju i edukovati narod o opasnostima koje dolaze od banaka.

– Svjedoci smo jednog kvalitetnog odnosa kako države tako i Narodne banke i guvernera kada su u pitanju krediti u Švajcarskim bankama, međutim to nisu jedini izazovi sa kojima se susreću građani. Nažalost, u manjim sredinama i sredinama gdje bankarstvo nema takvu tradiciju kao u većim sredinama, prevare i ono što se odnosi na sistem bankarskog poslovanja po pitanju kredita, jesu vrlo česti. To možda formalno jeste prema zakonu ali pravično sigurno nije. Zato su imali slučajeve i tragične posljedice konzumenata kredita koji nisu uspjevali da do kraja proniknu u sve one sitne varke prilikom potpisivanja ugovora a nisu bili kadri da isplate ili iznesu te svoje rate, pa su nažalost neki od njih okončali sebi život na strašan način. A sve to jer nisu bili u moći da se izbore sa takvim izazovima. Zato bi bilo jako važno da Narodna banka i guverner kao i savjet guvernera, malo više ostave edukativnog prostora i da običnom građaninu pojasne sve one stvari koje su u bankarstvu zanatski elementi. To se ujedno tiče i toga da strane banke mogu uvjesti čovjeka u neke nepovoljne situacije i na taj način mu oduzeti mogućnost da realno isplaćuje rate i ostvari potrebu zbog koje je ušao u takav jedan aranžman sa nekom bankom.

– Do sada je Narodna banka izlazila u susret i u puno slučajeva pomogla. Zato bi bilo važno da ekspoziture državnih banaka budu prisutnije u manjim sredinama. Ujedno, da ne ostavljaju građane samo da budu u prilici da sarađuju sa privatnim i stranim bankama jer su vrlo često zbog toga bili prevareni. Postoji nekoliko afera većeg obima kada su u pitanju privatne i strane banke koje su nestale sa tržišta nakog što su ojadile veliki broj građana za određenu ušteđevinu a koja je možda bila vezana za školovanje djece, liječenje djece i druge posebne potrebe.

 

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.